Darbo rinkos pokyčiai COVID-19 laikotarpiu: kiek konkurencinga jūsų sritis?

Koronaviruso įtaka darbo rinkai: rinkos konkurencingumas ir augančios darbo iš namų galimybės

Koronaviruso pandemija jau paveikė darbo rinką visame pasaulyje ir Lietuva nėra išimtis. Kai kurie verslo sektoriai patyrė didžiulių nuostolių, atleido dalį darbuotojų ar sumažino atlyginimus. Kiti tęsia veiklą, toliau auga ir samdo vis daugiau darbuotojų. Norėdami padėti darbo ieškantiems žmonėms, įdarbinimo programėlės „MeetFrank“ kūrėjai naudotojams atvėrė realaus laiko darbo rinkos duomenis.

Kaarelas Holmas, „MeetFrank“ vadovas ir vienas iš įkūrėjų:

„Norime padėti ir suteikti daugiau vilties visuomenei šiuo sudėtingu metu. Jau anksčiau įdiegėme darbo iš namų kategoriją savo aplikacijoje. O dabar pasidaliname ir turimomis įžvalgomis apie darbo rinką, kad žmonės turėtų kuo daugiau informacijos apie realią rinkos situaciją.

„Job Market Insights“ – tai nemokamas įrankis „MeetFrank“ aplikacijoje, leidžiantis analizuoti naujausius darbo rinkos duomenis. Darbo ieškantys asmenys ir verslai turės prieigą prie realaus laiko informacijos, tokios kaip darbo rinkos tendencijos, atlyginimų lygiai, rinkos konkurencingumas ir daug daugiau.“

Konkurencingiausios sritys

„MeetFrank“ suteikiamas darbo rinkos įžvalgas galima segmentuoti pagal savo šalį ir darbo sritį,  įvertinti jos konkurencingumą, sužinoti vidutinius atlyginimus ir matyti aktualius darbo skelbimus. Diagramos iliustruoja bendrąsias darbo rinkos tendencijas ir pokyčius. Taigi turėdami daugiau informacijos žmonės šiuo nelengvu metu galės geriau prisitaikyti.

„MeetFrank“ balandžio mėnesio duomenimis, Lietuvoje sunkiau susirasti darbą IT projektų vadovams, dizaino specialistams, pardavimų ir rinkodaros specialistams. Tuo metu mažiausiai konkurencingos sritys ieškantiems darbo yra programavimas, IT ir sistemų administravimas bei duomenų analitika.

  • Holmas pabrėžia, kad darbo rinka –lyg gyvas organizmas. Duomenys nuolatos kinta, taigi šiandien vyraujančios tendencijos rytoj jau gali būti visai kitokios.

Apskritai pagrindinės industrijos, samdančios žmones per „MeetFrank“, yra IT paslaugų, taip pat „SaaS“ verslai, smulkios ir vidutinės įmonės. Kompanijos šią programėlę dažniausiai naudoja siekdamos pasamdyti aukščiausios kompetencijos talentus – ekspertus programinės įrangos kūrimo, duomenų analizės, verslo valdymo, rinkodaros, dizaino ir pardavimų srityse.

Darbas iš namų klesti

„MeetFrank“ duomenys rodo, kad dėl pasaulinės pandemijos ženkliai sumažėjo darbo pasiūlymų: 13 proc. kovo mėnesį, lyginant su tuo pačiu metu pernai, kuomet buvo juntamas nuoseklus darbo skelbimų skaičiaus augimas. Ieškančiųjų darbo skaičiaus kritimas užfiksuotas jau vasario mėnesį ir pirmąją kovo pusę, o tai reiškia, kad šiuo nestabiliu metu žmonės atsargiai žiūri į darbo keitimą.

Panašios tendencijos matomos ir balandžio mėnesį: lyginant su kovu, Lietuvoje darbo pasiūlymų skaičius krito 14 proc., o ieškančiųjų darbo sumažėjo trečdaliu.

Karantino metu pokyčiai stebimi ir nuotolinio darbo srityje. „MeetFrank“ duomenimis, darbo iš namų skelbimų skaičius išaugo dvigubai, lyginant su sausio mėnesiu, o norinčiųjų dirbti iš namų paraiškų kiekis trečiąją kovo savaitę išaugo net 135 proc. Tačiau balandžio mėnesį tiek darbo iš namų skelbimų, tiek ieškančiųjų darbo paraiškų skaičius mažėjo.

Galimybė filtruoti tik nuotolinį darbą siūlančius skelbimus yra „MeetFrank“ naujovė. „MeetFrank“ ragina įmones, suteikiančias darbo iš namų galimybes, būtinai tai nurodyti savo darbo skelbimuose. Be to, kol tęsis karantinas, visos kompanijos, pirmąkart samdančios darbuotojus per „MeetFrank“ aplikaciją, ją gali išbandyti nemokamai.

„MeetFrank“ programėlė Lietuvoje jau turi daugiau nei 85 tūkst. vartotojų, o darbuotojų per ją ieško beveik 400 šalies įmonių.

Norėdami susipažinti su nemokamai skelbiamomis „MeetFrank“ darbo rinkos įžvalgomis, spauskite čia.

###

Apie „MeetFrank“

„MeetFrank“ yra darbuotojų samdymo platforma, kuri suveda darbo ieškančius žmones su darbą siūlančiomis įmonėmis. Daugiau nei 300 tūkst. darbo ieškančių asmenų naudojasi „MeetFrank“ aplikacija, siekdami rasti naujų karjeros galimybių.

„MeetFrank“ misija – skatinti skaidrumą darbo rinkoje, padėti talentingiems žmonėms orientuotis joje ir surasti dominančių darbo galimybių geriausiose įmonėse. „MeetFrank“ buvo įkurta Estijoje 2017 metais. Ja naudojasi ieškantieji darbo ir jį siūlantys visoje Europoje. Pagrindinės „MeetFrank“ rinkos yra Lietuva, Estija ir Suomija.

meetfrank.com

Nuotraukas ir kitą informaciją žiniasklaidai rasite čia

Parašykite komentarą