PRANO ir JONO BUTKEVIČIŲ kūrybos paroda „Nuo ŠUŠVĖS iki AMAZONĖS“

Renginio tipas: Paroda
Renginio data: Šeštadienis, 2020 m. gegužės 2 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Sekmadienis, 2020 m. birželio 14 d.
Renginio vieta: Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija, J. Basanavičiaus 45, Kėdainiai

nuo Gegužės 2 d. iki birželio 14 dienos

Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje veiks

PRANO ir JONO BUTKEVIČIŲ kūrybos paroda

„Nuo ŠUŠVĖS iki AMAZONĖS“

Parodos atidarymo renginys nebus organizuojamas.

APIE AUTORIUS

PRANAS BUTKEVIČIUS gimė 1920 m. vasario 23 d. Angirių kaime Kėdainių apskrityje. Baigė  Kėdainių gimnaziją, o tapyti pradėjo jaunystėje ant gimtosios Šušvės krantų. 1940 m. įstojo į Kauno Meno mokyklą, bet dėl lėšų stygiaus jos nebaigė. Dirbo geležinkelyje inžinieriumi-dipečeriu (Kaune ir Vilniuje). Tačiau kurti jis niekada nesiliovė ir tapė paveikslus visą gyvenimą (mirė 1994.04.20). Tapyboje Pranui pagrindine įkvėpėja buvo gamta – „gamtoje ieškau spalvų fejerijos ir jų sąskambio“ (P.B.) Savo vėlesnį stilių jis apibūdino kaip „ekspresyvų abstrakcionizmą, tačiau besiremiantį ne abstrakčia sąvoka o išplaukiantį iš gamtos“(P.B.).

Prof. Vladas Karatajus: „Pranas buvo apsišvietęs, gerai išstudijavęs dailę, tad labai organiškai peržengė ribą nuo gamtos kopijavimo iki sintezavimo. Jo profesionalumas absoliučiai laisvas – gauna impulsą ir improvizuoja. Jis tarsi žaisdamas kūrė – tai jo gyvenimas“.

JONAS BUTKEVIČIUS (Prano sūnus) gimė 1948 m. lapkričio 27 d. Kaune. 1971 m. baigė urbanistiką Vilniaus inžineriniame statybos institute (dabar VGTU). Čia profesorius, technikos mokslų daktaras Jonas Butkevičius ir dėstė iki 2011 m. Tapyti pradėjo paskatintas Tėvo, kuris bei jo dėdė profesorius V. Karatajus buvo jo pagrindiniai mokytojai. Jonas pratęsė Tėvo Prano tapybines tradicijas – jis pastoziniais potėpiais tapo ekspresionistinius bei abstrakčius paveikslus. Jonas – „man kūryboje svarbiausios yra spalvos – paveikslas turi skambėti!”(J.B.).

Tapytoja Ilona Žvinakienė: „Jono darbai skamba fovistiniu ryškumu, riebi dažų faktūra, dinamika perteikia kūrėjo emocijas. Jonas taip džiaugiasi gyvenimo spalvomis, kad, pasitelkęs visą savo gyvenimišką patirtį, išsilavinimą leidžiasi į solinę improvizaciją, pasineria į pulsuojantį svingo ritmą“.

PARODOS PAVADINIMO KILMĖ

Jonas – „Prisimenu, kai būdamas aštuonerių metų kartu su tėvais pamačiau dokumentinį spalvotą filmą apie Amazonę – tada ji man atrodė niekada nepasiekiama. Tačiau atkurta Nepriklausomybė mums suteikė tris pagrindines laisves – mąstymo, veiklos ir judėjimo. Taip atsivėrė pasaulis – aktyviai keliaudamas po jį, aplankiau ir Peru, kur išsipildė mano vaikystės svajonė – pabuvojau ir Amazonės džiunglėse. Tad rengiant šią parodą, kilo impresija pavadinti ją nuo Tėvo gimtosios Šušvės iki svajotos Amazonės.

PARODOS TURINYS

Parodoje pateikta Prano Butkevičiaus tapybos retrospektyva – nuo jo ankstyvųjų (nuo 1953 m.) realistinių darbų, vėliau – impresionistinių (nuo1964 m.) iki paskutiniųjų (1993 m.) ekspresionistinių drobių. Taip pat eksponuojami ir jo sukurti drožiniai bei skulptūros iš ąžuolo.

Prof. K. Bogdanas: „Prano skulptūra profesionali, vitališka, drožyba išplaukia iš liaudies meno“.

Sūnus Jonas: „Tėvo tapyba pasižymi spalvingumu, nuotaikingumu, optimizmu – paties asmenybei būdingomis savybėmis, drožyboje – jo gilus Lietuvos istorijos bei meno pažinimas“.

Parodoje taip pat eksponuojami sūnaus Jono aliejiniais dažais 2018-2020 m. nutapyti ekspresionistiniai bei abstraktūs paveikslai. Tai peizažai, natiurmortai, figūratyvinės ir abstrakčios kompozicijos ir kt. Jono paveikslai pratęsia tėvo Prano koloristines tradicijas.

Paroda skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui ir Prano Butkevičiaus gimimo 100-sioms metinėms.

Parašykite komentarą