Seimo narės Agnės Bilotaitės pranešimas: „Aukodami skaidrumo garantus valdantieji ruošia būsimas darbo vietas saviems“

2020 m. balandžio 28 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė kritikuoja Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama panaikinti apribojimus valstybės tarnautojams vienus metus po tarnybos įsidarbinti pavaldžiose valstybinėse institucijose ar įmonėse. Tai numatančias pataisas pateikė Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Parlamentarės manymu, šie pakeitimai neabejotinai sudarys prielaidas interesų konfliktams kilti, mažins skaidrumą ir atvers kelius korupcijai.

Pagal dabar galiojančią tvarką asmuo, nustojęs dirbti valstybinėje tarnyboje, vienus metus negali dirbti įstaigoje ar įmonėje, su kurios veiklos priežiūra ir kontrole per paskutinius vienus darbo metus buvo tiesiogiai susijusios jo tarnybinės pareigos arba dėl kurio rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, jis dalyvavo, įskaitant sprendimus konkurso ar kitokiu būdu teikti valstybės užsakymus ar finansinę paramą.

Pateiktu įstatymo projektu (Nr. XIIIP-4425(2)) siūloma vadinamąjį „atšalimo periodą“ taikyti tik siekiantiems įsidarbinti privataus sektoriaus įmonėse. Taip pat siūloma patikslinti, kad draudimas įsidarbinti galiotų tik į tas įmones, dėl kurių per paskutinius vienus darbo valstybinėje tarnyboje metus asmuo tiesiogiai dalyvavo rengiant, svarstant ar priimant sprendimus priežiūros, kontrolės, lėšų skyrimo ar turto klausimais.

Seimo Antikorupcijos komisijos narės A. Bilotaitės manymu, interesų konflikto grėsmė atsiranda nepriklausomai nuo to, ar asmuo įsidarbina viešajame ar privačiame sektoriuje, tad šie pakeitimai, anot jos, turi ir kitų, viešai neįvardijamų tikslų: „Atšalimo periodo“ paskirtis yra išvengti interesų konflikto. Nesant šio apribojimo, asmuo, žinodamas, kad jo valstybinė tarnyba laikina, gali iš anksto priimti sprendimus, kurie bus naudingi jam įsidarbinus pavaldžioje įstaigoje ar įmonėje. Man kyla pagrįstų įtarimų, kad šitaip valdantieji ruošia šiltas vietas dabartiniams Vyriausybės nariams ir kitiems saviškiams, kurių tarnybos laikas pasibaigs jau šį rudenį.“

Seimo narė įregistravo savo pasiūlymą teikiamam įstatymo projektui, kuriuo ragina palikti dabar galiojantį reglamentavimą ir taikyti „atšalimo periodą“ visiems be išimties valstybės tarnybą baigusiems asmenims.

Parašykite komentarą