Seimo Kaimo reikalų komitetas: priimant strateginius sprendimus dėl klimato kaitos tikslinga atsižvelgti į Covid-19 pandemijos pasekmes

2020 m. balandžio 29 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Nuotoliniu būdu posėdžiavęs Kaimo reikalų komitetas svarstė Vyriausybės pateiktą Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo 2012 m. lapkričio 6 d. nutarimo Nr. XI-2375 „Dėl nacionalinės klimato kaitos valdymo politikos strategijos patvirtinimo“ pakeitimo“ projektą ir nusprendė daryti svarstymo komitete pertrauką iki rudens sesijos. Komitetas mano, kad priimant galutinį sprendimą dėl minėtos strategijos, tikslinga atsižvelgti į Covid-19 pandemijos sukeltas pasekmes. Be to, jos įgyvendinimas būtų itin didelė našta žemės ūkiui, trukdytų plėtoti šį sektorių, ypač gyvulininkystę.

Strategija siekiama prisidėti prie Paryžiaus susitarimo, priimto pagal Jungtinių Tautų bendrąją klimato kaitos konvenciją, įgyvendinimo. Joje įtvirtintus tikslus ir uždavinius numatoma pradėti įgyvendinti ne vėliau kaip 2021 m. sausio 1 d. Strategijos projekte nustatomi trumpalaikiai (iki 2030 m.), vidutinės trukmės (iki 2040 m.) ir ilgalaikiai (iki 2050 m.) išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (toliau – ŠESD) ir prisitaikymo prie klimato kaitos tikslai ir uždaviniai. Sumažinus išmetamųjų ŠESD kiekį, turėtų sumažėti ir oro teršalų išmetimas, o tai sąlygotų geresnę aplinkos oro kokybę.

Žemės ūkio dalis išmetamų ŠESD kiekio struktūroje Lietuvoje sudaro apie 20 procentų. Šiame sektoriuje, diegiant naujas technologijas ir plėtojant tvarų ūkininkavimą, iki 2030 m. numatoma sumažinti išmetamų ŠESD kiekį mažiausiai 9 proc. lyginant su 2005 m.

Žemės klimatas dėl žmogaus veiklos jau atšilo 1o C, lyginant su ikipramoninio laikotarpio lygiu, ir toliau šyla maždaug 0,2o C per dešimtmetį. Dėl to didėja grėsmė aplinkai, žmonių sveikatai ir gerovei, kyla nacionalinio saugumo ir nestabilumo rizika.

Komitetas išklausė Žemės ūkio ministerijos informaciją apie padėtį žemės ūkyje ir žuvininkystės, perdirbimo bei agropaslaugų sektoriuose. Šis klausimas bus nagrinėjamas ir po savaitės vyksiančiame komiteto posėdyje.

Parengė

Kaimo reikalų komiteto biuro vedėjas Romaldas Abugelis

Tel. (8 5) 239 6764, el. p. romaldas.abugelis@lrs.lt 

Parašykite komentarą