Nepaisant opozicijos trukdymo, NSGK parlamentinį tyrimą baigs

Pirmadienį, gegužės 4 d., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija kvies Seimo narius pasirašyti Seimo nutarimo projektą, kuriuo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) būtų pavedama pabaigti parlamentinį tyrimą dėl Seimo narės I. Rozovos ir Valstybės saugumo departamento NSGK pateiktos informacijos netinkamo naudojimo. Šį tyrimą sužlugdžiusi opozicija naudojosi procedūromis, kad šis tyrimas nebūtų baigtas.

„Inicijavome Seimo nutarimo projektą, kuris sudarys sąlygas NSGK surinktos informacijos pagrindu parengti išvadas ir jas pristatyti Seimui. Negalime leisti, kad opozicijos vykdoma destrukcija stabdytų parlamento darbą arba jį sutrikdytų,“ – sako LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Opozicijos atstovai NSGK posėdžiuose darė viską, kad komitetas neįvykdytų jam Seimo patikėtos užduoties ir parlamentinis tyrimas nebūtų pabaigtas. Konservatoriai ir jiems padedantys politikai, matydami, kad komiteto įgaliojimai baigiasi, griovė kvorumą NSGK, taip siekdami sutrukdyti komiteto išvados patvirtinimą. Opozicijos reikalavimu komitetas darė tyrimo pertraukas, opozicijos atstovai atsisakė teikti parodymus komitete, tokiu būdu apsunkindami tyrimą dėl iš VSD gautos informacijos galimo netinkamo naudojimo. Kitaip tariant, buvo išnaudotos visos procedūrinės priemonės tam, kad tyrimas baigtųsi be jokių išvadų. Tačiau NSGK susirinko ir išanalizavo visą informaciją, buvo gauti sutikusių liudyti asmenų parodymai, todėl tiek Seimas, tiek visi Lietuvos žmonės turi žinoti, ką komitetas nustatė.

Po skandalo, kuomet paaiškėjo, kad buvo slepiama informacija dėl galimai politinių interesų, Seimas NSGK pavedė ištirti Seimo narės Irinos Rozovos veiklos ir ryšių galimai keliamą grėsmę nacionaliniam saugumui ir už Valstybės saugumo departamento (VSD) gautos informacijos netinkamą panaudojimą. Nutarime NSGK buvo įpareigotas nustatyti, kokią informaciją apie Seimo narės I. Rozovos veiklą ar ryšius su Rusijos Federacijos diplomatinio korpuso atstovais VSD perdavė Seimo pirmininkui, kurie Seimo padaliniai ar Seimo nariai šią informaciją gavo, kurie Seimo nariai yra susipažinę su šia informacija, ar įslaptinta VSD informacija nebuvo disponuojama siekiant asmeninių politinių ar kitų tikslų, taip keliant riziką nacionaliniam saugumui. Paaiškėjus, kad informacija galimai disponavo kai kurie opozicijos politikai, šis tyrimas pradėtas žlugdyti. 

LVŽS frakcija tikisi, kad Seimas, vadovaudamasis principu tarnauti Lietuvos žmonėms, o ne asmeniniams politikų interesams, pritars, jog NSGK, nepaisant visų trukdymų, turėtų galimybę pateikti tyrimo išvadas Seimui iki birželio 1 d. 

Parašykite komentarą