Seimo narės Rasos Petrauskienės pranešimas: „Dėl selektyvios pagalbos ūkininkams – klausimai Žemės ūkio ministerijai“

2020 m. gegužės 4 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, Kaimo reikalų komiteto atstovė Rasa Petrauskienė kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM) dėl valstybės pagalbos ūkininkams ir maisto pramonei kovojant su COVID-19 pandemijos pasekmėmis.

Žemės ūkio ministerijai pristačius pagalbos ūkininkams ir maisto pramonei projektą, jo schemoje numatyta parama pieno gamintojams, pieno perdirbimo pramonei, galvijų augintojams, jautienos perdirbimo pramonei bei paukštienos ir kiaušinių pramonei.

Kadangi šalyje ir pasaulyje susidariusi situacija dėl koronaviruso paliečia visus ūkininkus ir maisto pramonės atstovus, Seimo narė R. Petrauskienė kreipimesi į ŽŪM prašo informuoti, kodėl išskirti būtent aukščiau išvardintieji sektoriai.

Domimasi, ar bus įtraukiami ir kiti sektoriai, tokie kaip žuvininkystė, miškininkystė, kaimo turizmas ir kiti, taip nediskriminuojant tų ūkininkų bei maisto pramonės atstovų, kurie dabar nėra įtraukti į paramos planą.

„Nuo šalyje ir pasaulyje susidariusios situacijos dėl koronaviruso labai nukentėjo ūkininkai. Žemės ūkio ministerija yra parengusi pagalbos ūkininkams ir maisto pramonei projektą, kur parama numatyta pieno gamintojams, pieno perdirbimo pramonei, galvijų augintojams, jautienos perdirbimo pramonei bei paukštienos ir kiaušinių pramonei. Kodėl nėra kitų žemės ūkio sektorių? Negalime diskriminuoti ūkininkų ir išskirti atskirus sektorius. Kuo skiriasi žuvų augintojai nuo paukštienos augintojų?“ – pažymėjo R. Petrauskienė.

Anot parlamentarės, ŽŪM pataria naudotis kuo trumpesnėmis maisto grandinėmis, bet finansinę paramą skiria kuo ilgesnėms, taip paneigdama savo pačios poziciją.

„Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje nuostolius patiria tik dideli sektoriai ir stambūs ūkiai, o vidutiniai, smulkūs ūkiai ir ne tokie populiarūs žemės ūkio sektoriai, kurių produkcijos realizacija dėl karantino visiškai nevyko – kažkodėl buvo palikti už borto gelbėjant Lietuvos žemės ūkį. Tokia situacija neteisinga, o selektyvus ūkininkų gelbėjimas gali sugriauti sektorių“, – teigė R. Petrauskienė.

Parašykite komentarą