Parengta COVID-19 valdymo strategija

Siekiant trumpuoju laikotarpiu suvaldyti koronaviruso plitimo riziką ir tinkamai pasirengti galimam viruso protrūkiui ateityje, parengta COVID-19 valdymo strategija. Jai trečiadienį Vyriausybės pasitarime pritarė Ministrų kabinetas.

Strategijos paskirtis – sutelkti visų valdžios institucijų ir įstaigų, vietos savivaldos, medikų, socialinių ekonominių partnerių, pilietinės visuomenės pastangas, iniciatyvas ir jau vykdomas veiklas viruso plitimo rizikai suvaldyti ir neigiamam poveikiui minimizuoti. Pasaulyje dar nepakankamai išvystyta žinių apie naująjį koronavirusą bazė, todėl strategija rengiama kaip dinamiškas, reguliariai peržiūrimas, atnaujinamas ir pildomas dokumentas.

„Mes visi drauge puikiai suvaldėme koronaviruso pandemijos pradžią. Turime savybę būti kuklūs, bet čia kuklumui ne vieta – esame viena iš nedaugelio šalių pasaulyje, kuri laiku užkardė ligos plitimą. Visa šalis, kiekvienas jos žmogus laiku suvokė ligos grėsmę ir ėmėsi reikiamų priemonių, kad užkirstume kelią galimai katastrofai. O dabar metas išmokti gyventi su virusu naujoje realybėje ir tinkamai pasirengti galimoms naujoms jo bangoms – tam ir skirta ši strategija“, – sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Strategija bus įgyvendinama vadovaujantis penkiais esminiais principais: 1) asmenų, priklausančių aukštos rizikos grupėms, saugojimas; 2) proaktyvus atvejų lokalizavimas ir greitas reikiamų priemonių įgyvendinimas; 3) operatyvus ir objektyvus visuomenės informavimas; 4) įrodymais ir faktais grįstų sprendimų priėmimas; 5) tarptautinis bendradarbiavimas, pirmiausia – Europos Sąjungos lygiu.

Planuojama, kad strategija bus įgyvendinama dvejus metus. Tam rengiamas priemonių planas, kuriame kiekvienai prioritetinei krypčiai numatomos konkrečios priemonės, nustatomi siekiami rezultatai ir atsakingos institucijos.

Numatytos keturios prioritetinės strategijos kryptys: 1) veiksmingo viruso valdymo kontrolės mechanizmo sukūrimas (atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija (SAM); 2) sveikatos sistemos pasirengimo užtikrinimas ir visuomenės fizinės ir psichologinės (emocinės) sveikatos stiprinimas (atsakinga SAM); 3) karantino režimo sąlygų taikymas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją šalyje (atsakinga SAM); 4) šalies socialinio ir ekonominio sektorių stabilizavimas ir pritaikymas prie naujų sąlygų (atsakinga Finansų ministerija).

Strategijos įgyvendinimą koordinuos Vyriausybė, įgyvendinimo kontrolę vykdys Vyriausybės COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitetas, kuriam pirmininkauja Ministras Pirmininkas. Paskirtos koordinuojančios institucijos vertins strategijos įgyvendinimo priemonių plano pažangą ir reguliariai informuos Komitetą apie pokyčius. Strategijos įgyvendinimo rezultatai reguliariai bus aptariami Vyriausybėje, juos pristatant bendradarbiaujama su Prezidento kanceliarija, Seimu, savivaldybėmis, taip pat socialiniais ekonominiais partneriais ir visuomene.

Kartą per 6 mėnesius bus atliekamas išsamesnis strategijos įgyvendinimo priemonių plano vertinimas – analizuojamas pasirinktų priemonių veiksmingumas ir tinkamumas. Strategija ir jos įgyvendinimo priemonių planas bus iš esmės peržiūrimi, jeigu bus sukurta vakcina / vaistai nuo viruso arba moksliškai įrodyta, kad susiformuoja imunitetas virusui.

Strategijos projektas buvo pristatytas medikų bendruomenei, ji iš esmės dokumentui pritaria.

Su strategija galite susipažint prisegtuke. 

Parašykite komentarą