Seimas sudarė palankesnes sąlygas nepasiturintiems gyventojams gauti piniginę socialinę paramą

2020 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai

Siekiant sušvelninti dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos kilusias socialines pasekmes Seimas priėmė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-4775(2). Priimtais pakeitimais sudarytos palankesnės sąlygos nepasiturintiems gyventojams gauti piniginę socialinę paramą ir užtikrinti jos gavimą, didinti piniginės socialinės paramos aprėptį ir adekvatumą ir didinti ilgalaikių socialinės pašalpos gavėjų motyvaciją integruotis į darbo rinką.

Skiriant piniginę socialinę paramą nepasiturintiems gyventojams nebus vertinamas nuosavybės teise turimas turtas. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė ir įtraukė į įstatymą Seimo narių Valiaus Ąžuolo ir Tomo Tomilino pasiūlymus, pagal kuriuos, atstačius asmenų turto vertinimą (praėjus 6 mėnesiams po šios ekstremaliosios situacijos ir karantino atšaukimo), trijų mėnesių laikotarpiu piniginė socialinė parama bus skiriama ir tuomet, kai turto vertė viršija normatyvą, jei asmuo kreipėsi pirmą kartą arba nuo paramos gavimo praėjus ne mažiau kaip dvejiems metams.

Priimtais pakeitimais: padidintos asmens pajamos socialinei pašalpai gauti; diferencijuotas šios pašalpos dydis vienam gyvenančiam asmeniui atsižvelgiant į jos gavimo trukmę; vienam gyvenančiam asmeniui bus kompensuojama didesnė būsto šildymo išlaidų dalis; padidinta į pajamas neįskaitomų pajamų dalis atsižvelgiant į šeimos sudėtį bei padidinta darbo pajamų procentinę dalį; į pajamas nebus įskaitoma nedarbo socialinio draudimo išmokos dalis; supaprastinti papildomai skiriamos socialinės pašalpos įsidarbinus gavimo kriterijai ir sudarytos palankesnės sąlygos ją gauti; padidintas žemės ūkio paskirties žemės ploto normatyvas kaime.

Įstatyme įtvirtinti, kad Vyriausybės paskelbtos ekstremalios situacijos ir (ar) karantino metu, piniginės socialinės paramos teikimas yra tęsiamas be atskiro asmens prašymo.

Preliminariais skaičiavimais siūlomoms nuostatoms įgyvendinti reikės 54,2 mln. eurų, piniginę socialinę paramą papildomai gaus apie 47,3 tūkst. asmenų.

Įstatymas priimtas už balsavus 123, nė vienam nebuvus prieš, susilaikius 3 Seimo nariams.

 

Parašykite komentarą