Skirta 10 mln. eurų parama žaliajai energijai švietimo, sveikatos priežiūros ir globos įstaigose

Aplinkos ministerija iš Klimato kaitos programos skyrė daugiau kaip 10 mln. eurų subsidijas atsinaujinantiems energijos ištekliams (saulės, vėjo, geoterminės energijos, biokuro ir kt.) panaudoti visuomeniniuose ir įvairių socialinių grupių asmenims skirtuose gyvenamuosiuose pastatuose. Ši suma paskirstyta 191 projektui.

„Šios finansinės injekcijos labai laukia, ypač dabar, tokiu sudėtingu laikotarpiu, ir daugiausia paraiškų pateikusių Kauno, Vilniaus, Suvalkijos regionų savivaldybės, ir verslas. Jau nekalbant apie tai, kad jos naudą pajus nemažai švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų. Ši šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimui mažinti skirta parama prisidės ne tik sprendžiant klimato kaitos problemas ir gerinant aplinkos kokybę, bet ir kuriant darbo vietas, mažinant pandemijos ekonominius padarinius“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

191 projektą, kuriam skirta subsidija, Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) atrinko konkurso būdu. Jie buvo atrinkti iš 241 paraiškos – tiek gauta pagal 2019 m. paskelbtą kvietimą. Daugumą projektų, kuriems skirtas finansavimas, sudaro švietimo įstaigos (vaikų darželiai, bendrojo lavinimo ir profesinės mokyklos, kolegijos, universitetai), sveikatos priežiūros (ligoninės, poliklinikos) ir socialinės globos įstaigos (globos namai). Bendra atrinktųjų projektų vertė – 13,7 ml. eurų. Iš jų daugiau nei 10 mln. eurų – Klimato kaitos programos lėšos. Įgyvendinus atrinktuosius projektus, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas Lietuvoje sumažės daugiau kaip 172 tūkst. tonų (per projektų vertinamąjį laikotarpį).

Šiemetinį kvietimą teikti paraiškas finansavimui iš Klimato kaitos programos atsinaujinantiems energijos ištekliams panaudoti visuomeniniuose ir įvairių socialinių grupių asmenims skirtuose gyvenamuosiuose pastatuose APVA planuoja skelbti birželio mėnesį. Subsidijoms numatyta dar didesnė suma – net 15 mln. eurų.

Parašykite komentarą