Atviro tipo žemės šilumokaitis gali padidinti apšvitos nuo radono riziką

Radiacinės saugos centras, atlikęs radono aktyvumo koncentracijos individualiųjų gyvenamųjų pastatų patalpų ore tyrimus, nustatė atvejus, kai radono aktyvumo koncentracija viršijo atskaitos lygį, nustatytą Lietuvos higienos normoje HN 73:2018 „Pagrindinės radiacinės saugos normos.

Aiškinantis galimas atskaitos lygių viršijimo priežastis nustatyta, kad šiuose pastatuose buvo veikianti rekuperacinė vėdinimo sistema, kuri papildomai buvo sujungta su atviro tipo žemės šilumokaičiu (gruntiniu šilumos mainikliu), kuriuo radono patenka į visas patalpas. Pastatų savininkams atjungus atviro tipo žemės šilumokaitį ir orą imant tiesiogiai iš lauko, kaip numatyta standartiškai diegiant rekuperacinę vėdinimo sistemą, bei pakartotinai atlikus tyrimus nustatyta, kad radono aktyvumo koncentracija patalpų ore sumažėjo iki 8 kartų ir nebeviršijo atskaitos lygio.

Pastatų savininkai, planuojantys įsirengti atviro tipo žemės šilumokaičius, privalo atsižvelgti į galimą radono riziką, ypač jeigu kartu gyvena vaikai, kurie yra jautresni jonizuojančiajai spinduliuotei.

Radonas yra gamtinės radioaktyviosios dujos, kurios patenka iš grunto ir kaupiasi statinių patalpų ore. Kvėpuojant alfa dalelės švitina kvėpavimo takų epitelį, gali pažeisti ląsteles ir lemti kvėpavimo takų bei plaučių vėžio susirgimus. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šios radioaktyviosios dujos yra antra po rūkymo plaučių vėžio susirgimo priežastis ir lemia didelę dalį visų susirgimų plaučių vėžiu. 

Radiacinės saugos centras, siekdamas įvertinti, ar pastatuose, kuriuose jau įrengti atviro tipo žemės šilumokaičiai, nėra padidėjusio radono aktyvumo koncentracijos lygio, siūlo atlikti radono patalpų ore tyrimus.

Pastatų savininkai dėl radono patalpų ore tyrimų gali kreiptis į Radiacinės saugos centrą. Tyrimai bus atlikti nemokamai.

Parašykite komentarą