LLRA-KŠS palaikymas ir toliau auga

Balandžio 20-30 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ naujienų portalo Delfi užsakymu atliktos apklausos rezultatai rodo, kad už LLRA-KŠS balsuotų beveik 6 proc. rinkėjų visoje šalyje. Lyginant su prieš mėnesį darytos apklausos rezultatais, šios politinės jėgos palaikymas ženkliai išaugo.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija –Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) yra viena iš partijų, kurių palaikymas per mėnesį padidėjo. Be LLRA-KŠS palaikymo augimu gali pasigirti tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Socialdemokratų partija ir Liberalų sąjūdis. Tuo tarpu populiarumą praranda Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija, Laisvės partija bei Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Didžiausią visuomenės palaikymą išsaugojo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Juos palaiko 26,4 proc. apklaustųjų (neskaičiuojant apklaustųjų, kurie nebalsuos arba nėra apsisprendę), tačiau per mėnesį partijos palaikymas sumenko beveik 4 proc.

Antroje vietoje atsidūrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 19,3 proc. palaikymu. Šios politinės jėgos populiarumas padidėjo 4,2 proc.

Lyginant su praėjusiu mėnesiu, Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga, kurią dabar palaiko 5,9 proc. apklaustųjų, savo rinkėjų gretas padidino 0,8 proc.

Lietuvos viešosios nuomonės tyrimų kompanijos neadekvačiai prognozuoja LLRA-KŠS rezultatus rinkimuose. Tai, be kitų priežasčių, lemia tyrimų atlikimo regionuose specifika ir tam tikras apklausų užsakovų nusistatymas. Per pastaruosius Seimo rinkimus LLRA-KŠS gavo 5,5 proc. rinkėjų balsų, tuo tarpu kai jai buvo prognozuojamas 3-4 proc. palaikymas.

2019 metų Europos Parlamento rinkimuose LLRA-KŠS buvo prognozuojamas vos 2,5 proc. palaikymas, tuo tarpu partija gavo 5,4 proc. balsų, t. y. dvigubai daugiau nei prognozuota. Didžiulis skirtumas buvo ir tarp LLRA-KŠS prognozuoto palaikymo prieš pastaruosius savivaldybių tarybų rinkimus ir realaus partijos palaikymo. Turint omenyje, kad Lietuvos viešosios nuomonės apklausos bendrovės gana dažnai mažina, neretai gerokai (dažniausiai „Vilmorus“) LLRA-KŠS palaikymo rodiklius ir atsižvelgus į stabilią partijos palaikymo dinamiką, galima teigti, kad šiuo metu partija turi didesnį palaikymą.

Komentuodamas portalui L24.lt paskutinės apklausos rezultatus, LLRA-KŠS lyderis Valdemar Tomaševski išreiškė pasitenkinimą dėl padidėjusio palaikymo, o to priežastis, kaip pareiškė, yra partijos atstovų parlamente, vyriausybėje, savivaldybėse, seniūnijose ir kitose savivaldybių institucijose sąžiningo darbo rezultatas.

„Pagrindiniai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos ideologiniai ramsčiai – rūpestis paprastu žmogumi, socialinis teisingumas, sąžininga politika ir kova su korupcija – tinka ne visiems. Taigi, žymiai padidėjus palaikymui, gali suintensyvėti kai kurių politikų, nesąžiningos žiniasklaidos ir jų patronų puolimai. Tačiau mes nesitrauksime iš savo pasirinkto principingo tarnavimo vien žmonėms kelio“, – pabrėžė europarlamentaras Valdemar Tomaševski.

Partijų rezultatai, be apklaustųjų, kurie nebalsuos arba nėra apsisprendę:

Nr.  Partijos 
 2020 m. balandis
2020 m. kovas
1.   Tėvynės sąjunga 26,4 proc. 30,1 proc.
2.   Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 19,3 proc. 15,1 proc.
3.  Socialdemokratų partija 13,7 proc. 12,2 proc.
4.  Liberalų sąjūdis
8,5 proc. 7,3 proc.
5.  Darbo partija 6,4 proc. 6,5 proc.
6.  Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga 5,9 proc. 5,1 proc.
7.  Laisvės partija

4,3 proc.

6,5 proc.
8.  Lietuvos socialdemokratų darbo partija
3,2 proc. 3,5 proc.
9.  Kita partija 12,3 proc. 13,7 proc.
   Balsų skaičius 100 proc. 100 proc.

Parašykite komentarą