Seimo Audito komitetas: COVID-19 pirkimams trūksta skaidrumo ir koordinavimo

2020 m. gegužės 13 d. pranešimas žiniasklaidai

Gegužės 6 d. nuotoliniu būdu vykusiame Audito komiteto posėdyje Viešųjų pirkimų tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba komitetui pristatė informaciją apie ekstremaliosios situacijos metu vykdomų viešųjų pirkimų tendencijas ir stebimas rizikas. Komitetas paragino Vyriausybę ir savivaldybes viešuosius pirkimus, susijusius su COVID-19 krize, organizuoti vykdant skelbiamas pirkimų procedūras. Komitetas taip pat atkreipė Vyriausybės dėmesį į tai, kad koordinuota viruso grėsmės suvaldymui būtinų priemonių poreikio analizė ir rezultatų viešinimas galėtų prisidėti prie efektyvesnių pirkimų organizavimo šalies mastu.

Tarnybos nurodė, kad viešiesiems pirkimams, susijusiems su COVID-19 viruso grėsmės suvaldymui būtinų priemonių įsigijimu, trūksta viešumo. Didelės vertės pirkimus laimi įmonės, kurios viešuosiuose pirkimuose dalyvauja pirmą kartą, neseniai įkurtos arba iki tol neveikusios įmonės; įmonės, kurių veiklos sritis iki krizės nebuvo susijusi su sveikatos apsaugos sritimi; įmonės, kuriose dirba iki 3 asmenų, taip pat įmonės, kurių ankstesnių metų apyvarta buvo reikšmingai mažesnė nei gautų sandorių vertės. Tačiau kriterijai, kuriais remiantis pasirenkami konkretūs tiekėjai, nėra aiškūs.

Pastebėta, kad pirkimų vykdytojai laiku nepaviešina, o paviešintose pirkimų sutartyse neatskleidžia esminės, su pirkimais susijusios informacijos. Tokia praktika itin apsunkina viešųjų pirkimų efektyvumo ir skaidrumo klausimais dirbančių institucijų galimybes operatyviai atlikti kontrolės veiksmus.

Komiteto nuomone, situacija dėl COVID-19 nepanaikino pirkimų vykdytojų pareigos pirkimus organizuoti laikantis skaidrumo ir viešumo principų. Praktika pirkimus organizuoti neskelbiamų derybų būdu gali būti pateisinama tik išimtinais ir ypatingos skubos atvejais. Todėl komitetas sprendimu paragino Vyriausybę ir savivaldybes viešuosius pirkimus, susijusius su COVID-19 krize, organizuoti vykdant skelbiamas pirkimų procedūras (atvirus konkursus arba skelbiamas apklausas).

Komitetas taip pat atkreipė Vyriausybės dėmesį į tai, kad koordinuota viruso grėsmės suvaldymui būtinų priemonių poreikio analizė ir rezultatų viešinimas galėtų prisidėti prie efektyvesnių pirkimų organizavimo šalies mastu. Informacijos viešinimas padėtų pirkimų vykdytojams efektyviai dalintis gerąją patirtimi užkertant kelią nepatikimos produkcijos platinimui, sudarytų sąlygas koordinuotiems pirkimams vykdyti.

Audito komitetas vykdys priimto sprendimo įgyvendinimo parlamentinę kontrolę, prie klausimo svarstymo bus sugrįžta, tarnyboms pateikus vykdomų tyrimų dėl viešųjų pirkimų rizikų krizės metu rezultatus.

Daugiau informacijos:

Seimo Audito komiteto pirmininkė

Ingrida Šimonytė, tel. (8 5) 239 6978

 

Parašykite komentarą