Karantinas nesustabdo, tačiau transformuoja verslo mentorystę

Lietuvoje paskelbtas karantinas priverčia ieškoti naujų sprendimų ir keistis ne tik verslus, bet ir jų augimo skatinimui skirtas programas. Įvesti apribojimai šalyje pristabdė verslo mentorystę, tačiau neilgam – ji labai greitai transformavosi, skaitmenizavosi ir dabar tą patį padeda padaryti nuo COVID-19 pasekmių kenčiančiam verslui.

VšĮ „Versli Lietuva“ per pirmas karantino savaites subūrė daugiau nei 100 mentorių komandą, kurie neatlygintinai konsultuoja verslus skaitmenizacijos klausimais, o šiandien transformuoja ir tradicine forma vykusią ilgametę mentorystės programą – pradedančius ar augti norinčius verslininkus kviečia į 6 mėnesius truksiantį mentorystės projektą internetu.

Skubi pagalba Lietuvos verslui

„Iki karantino „Verslo mentorių tinklo“ pagalba verslams buvo pasiekiama tiek per internetinę platformą, tiek mūsų 7 regionuose įkurtuose bendradarbystės centruose „Spiečius“, kuriuose vykdavo susitikimai gyvai, o mentorystės gavėjo ir jo mentoriaus bendravimas trukdavo pusmetį ar net ilgiau. Per metus vidutiniškai tokių verslo mentorių ir pradedančiųjų oficialių bendradarbiavimo atvejų įvykdavo net apie 60“, – kalba „Verslios Lietuvos“ Verslumo departamento direktorė Inga Juozapavičienė.

I. Juozapavičienė sako, kad turint gerąją patirtį, kaip vyksta mentorystė internetu ir kokią naudą ji sukuria, paskelbus karantiną, buvo nedelsiant suburta pagalbos verslui iniciatyvos „Internete karantino nėra“ mentorių komanda. Mentoriai iki šiol vis dar konsultuoja verslą, norintį greitai ir teisingai persikelti savo veiklą į internetą arba sustiprinti jau turimą e. parduotuvę.

Vienas iš šios iniciatyvos mentorių, Aurimas Junčis, „Pineca Group“ verslo vystymo ir operacijų vadovas, pastebi, kad vieni dabar teikia finansinę paramą medikams, medicininių priemonių pirkimui, o jam atrodė, jog pasidalijimas savo patirtimi bei žiniomis suteiks didesnę išliekamąją vertę ilgalaikėje perspektyvoje.

„Sukaupta patirtis, kuri gali padėti išlikti verslams šiuo sudėtingu laikotarpiu, ir laikas, kurio visuomet taip trūksta, yra labai brangūs dalykai. Tačiau aš džiaugiuosi, kad juos skiriu Lietuvos verslams. Pastebiu, kad labiausiai jiems trūksta žinių, kaip valdyti internetinį verslą, atsižvelgiant į surenkamus duomenis, kaip išbandyti įvairius reklamos kanalus ir juos adaptuoti pagal kampanijų rezultatus. Stengiuosi konsultuojamiems verslams ne tik pateikti konkrečiai jiems naudingą informaciją, bet užduoti namų darbų. Mentorystė atneša abipusės naudos. Man tai – galimybė prisiliesti prie skirtingų verslų, atnaujinti žinias, pasigilinti į skirtingas problemas, plėsti savo patirtį“, – įžvalgomis dalinasi A. Junčis.

Karantinas padėjo atrasti naujas mentorystės formas

Tradicinis mentorių ir verslo atstovų bendravimas, periodiniai pasiekimų aptarimai, rezultatų pristatymas baigiamosiose sesijose vykdavo gyvų susitikimų metu. Tačiau COVID-19 krizė paskatino įprastą bendravimo būdą perkelti į elektroninę erdvę – programoje dalyvaujantys verslininkai su mentoriais pradėjo konsultuotis internetu, o vis pratęsiant karantiną, virtualioje erdvėje buvo pradėtos organizuoti ir grupinės progreso bei baigiamosios sesijos.

„Žinoma, virtualus kontaktas niekada nepakeis gyvo, tačiau yra ir pliusų – paprasčiau suderiname susitikimų laiką, verslininkų progreso ir rezultatų pristatymus gali stebėti daugiau žmonių“, – sako I. Juozapavičienė.

Po ne vieno sėkmingo internetinės mentorystės projekto, „Versli Lietuva“ nusprendė organizuoti naują, kaip ir visos kitos nemokamą, ilgalaikę e. mentorystės programą, truksiančią 6 mėnesius.

Ji prasidės nuo įvadinės sesijos – internetinio susitikimo metu visi dalyviai ir mentoriai prisistatys bei susipažins. Po šios sesijos dalyviai ir mentoriai bus suskirstyti poromis, atsižvelgiant į dalyviams kylančius verslo iššūkius bei mentorių specializaciją. Kas du mėnesius vyks e. mentorystės progreso sesijos internetu, o pasibaigus programai bus organizuojama virtuali baigiamoji sesija, kurios metu dalyviai pristatys, kokius rezultatus pavyko pasiekti, ar buvo įgyvendinti išsikelti tikslai, pasidalins išmoktomis pamokomis ir atradimais.

„Ši programa nepakeis tų, kurios vysta gyvai, skirtinguose Lietuvos regionuose įsikūrusiuose bendradarbystės centruose „Spiečius“. Tai bus papildoma, visiems lengviau pasiekiama programa, prie kurios galės prisijungti mentoriai ir mentorystę norintys gauti verslininkai iš visos Lietuvos. Kaip ir mentorystė vykstanti gyvai, taip ir ši reikalaus pastangų, daug laiko, ypatingo atsidavimo, mentoriai užduos daug klausimų, skirs daug užduočių. Tačiau patirtis rodo, kad rezultatai būna labai džiuginantys. Kartais – net neįtikėtini. Turime daug pavyzdžių, kai po mentorystės verslas išauga 3, 4 ar net 8 kartus, gerokai padidėja prekių ženklų žinomumas, atrandamos naujos verslo nišos“, – pasakoja I. Juozapavičienė.

Parašykite komentarą