Psichologė: pagrindinis vaistas kovojant su stresu – kokybiškas miegas

Nerimas yra nuolatinis bei neišvengiamas mūsų dabartinio gyvenimo palydovas, kurio gali netrūkti ir pasibaigus karantinui, nes teks vėl prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos. Tačiau sveikatos psichologė-psichoterapeutė Ieva Vasionytė ramina: padorus streso lygis nėra žalingas, nes suteikia produktyvumo ir sutelkia įveikti kylančius iššūkius. Specialistės teigimu, kenkia tik jo perteklius, neigiamai atsiliepdamas fizinei bei psichologinei mūsų sveikatai. Todėl I. Vasionytė įsitikinusi: norėdami įveikti stresą bei pasiekti gyvenimo balansą, turime rūpintis savimi, o geriausia to priemonė – kokybiškas miegas.

 

Privalome (išsi)miegoti

 

Daliai mūsų kasdien patiriamo streso šaltinių skaičius per karantiną išaugo. Tai pastebinti I. Vasionytė teigia, kad šiuo metu tenka derinti nuotolinio darbo ir tėvystės pareigas, įveikti galimus finansinius sunkumus, susitaikyti su žlugusiais kelionių, atostogų, mokslų užsienyje planais. Psichoterapeutė priduria, jog papildomą stresą gali kelti ir rūpestis savo bei tėvų, senelių, kitų vyresnio amžiaus artimųjų sveikata.

„Karantino pradžioje nerimą patyrėme visi: turėjome prisitaikyti, rasti būdų perorganizuoti gyvenimą. Tačiau tokiomis aplinkybėmis stresas mums yra naudingas, nes suteikia produktyvumo, sutelkia dėmesį sprendžiant užduotis, gelbsti susidorojant su netikėtomis bei naujomis situacijomis. Tik trukdamas ilgai, jis tampa žalingu, neigiamai atsiliepdamas fizinei ir psichologinei sveikatai. Tai vadinama lėtiniu stresu, turinčiu neigiamos įtakos organizmo imuninės, reprodukcinės, virškinimo, kraujotakos sistemų veiklai. Ilgalaikis nerimas kelia perdegimo riziką, grasina motyvacijos, energijos praradimu, gali priversti jaustis bejėgiškai, atsiliepti emocinei sveikatai“, – apie lėtinio streso pavojus kalba sveikatos psichologė-psichoterapeutė.

Todėl švelnėjantis karantinas, I. Vasionytės manymu, vieniems sukels palengvėjimą, tačiau kitiems gali iššaukti panašią nežinomybę, kaip ir pandemijos pradžia. Pašnekovė svarsto, kad per du mėnesius pripratusi prie naujo ritmo, dalis visuomenės patirs papildomą stresą, nes vėl turės prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų.

„Todėl kokybiško miego svarba dabar ypač aktuali. Tai pagrindinė kovos su stresu priemonė, leidžianti atgauti jėgas, kurias išeikvojame. Vienas esminių miego uždavinių – apdoroti per dieną sukauptą informaciją, įpūdžius, atrinkti, ką verta išsaugoti, o ką galima užmiršti. Miegant perdirdamos ir patirtos emocijos: ne veltui pastebima, jog per karantiną kai kurie sapnuoja itin ryškius ir labai gyvus sapnus. Tai rodo, kad mūsų patiriamos emocijos šiuo laiku taip pat intensyvesnės“, – komentuoja I. Vasionytė.

 

Stresas – į kokybiško miego rankas

 

Norėdami stresą pasitelkti kasdienių iššūkių sprendimui ir išvengti žalingo jo poveikio, anot psichoterapeutės, visų pirma, turime pasirūpinti miego kokybe.

„Todėl privalome miegoti reguliariai – gultis ir keltis tuo pačiu laiku, laikytis miego režimo. Užmigsime lengviau, jei vakare negersime kofeino turinčių gėrimų, 3-4 valandas prieš miegą nevalgysime sunkaus maisto, o norėdami pajudėti, rinksimės ne intensyvų sportą, bet ramesnę fizinę veiklą. Prieš miegą reiktų bent pusvalandį nesinaudoti išmaniaisiais įrenginiais ir televizoriumi, nes ekranų skleidžiama mėlyna šviesa stabdo melatonino gamybą, reikalingą kokybiškam miegui. Verta pasivaikščioti, paskaityti knygą ir išvėdinti kambarį, nes ruošdamasis miegoti organizmas natūraliai vėsta, o užtikrindami žemesnę aplinkos temperatūrą, pagelbėsime jam tai padaryti“, – patarimais dalijasi sveikatos psichologė-psichoterapeutė.

Kurti miego kokybę geba ir technologijos – pasitelkdami išmaniuosius pagalbininkus galime ne tik stebėti miegojimo sutrikimus, bet ir pasinaudoti geresnio poilsio sprendimais.

„Sekti savo organizmo veiklą naktį galimybės neturime, todėl verta šią funkciją atiduoti į patikimo ir inovatyvaus pagalbininko rankas. Stebėti ir užtikrinti miego kokybę geba išmanusis laikrodis, kuris aktyvus kiekvieną paros akimirką. Toks yra rinkoje neseniai pasirodęs „Huawei Watch GT 2e“ – jame įdiegta pažangi „Huawei TruSleep™ 2.0“ funkcija“, leidžianti moksliniais metodais sekti bei diagnozuoti 6 dažniausius miego sutrikimus. Šis išmanusis laikrodis dalinasi geresnio poilsio patarimais, o nepailsiantis įrenginio dirbtinis intelektas naktį matuoja širdies ritmą, analizuoja kvėpavimą bei vertina miego kokybę“, – apie įrenginio savybes pasakoja „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje Šarūnas Urbonas.

 

Užtikrina gyvenimo balansą

 

Nerimaujantiems psichologė-psichoterapeutė I. Vasionytė turi gerą naujieną – būdų įveikti stresą yra keletas. Jo neigiamą įtaką mažina ne tik miegas, bet ir fizinis aktyvumas, bendravimas, laikas sau.

„Kovoti su stresu galima tiek kokybiškai išsimiegant, tiek ir sportuojant – pasivaikščiojimai, šokiai namuose ar pasivažinėjimas dviračiu gelbsti sumažinti nerimą. Taip pat siūlyčiau kuo daugiau bendrauti, kalbėtis, dalintis emocijomis: nesvarbu, užklupo sunkumai ar patiriate džiaugsmą, net ir nuotolinis kontaktas su aplinkiniais ypač padeda. Reiktų skirti ir laiko sau – tiek pasilepinti saikingu kiekiu saldumynų, tiek ir daryti pertraukas, turėti darbo bei poilsio režimą, mėgstamą hobį, leidžiantį atitrūkti. Šiuo atveju išmanieji pagalbininkai iš tiesų gali motyvuoti judėti“, – įsitikinusi psichologė.

Tuo metu Š. Urbonas papildo, kad išmanieji įrenginiai šiuo metu ne tik turi žingsniamačius, bet ir įkvepia siekti asmeninių pergalių, skatina rūpintis savimi bei užtikrina gyvenimo balansą.

„Šiandien išmanieji laikrodžiai siūlo net iki 100 skirtingų fizinio aktyvumo sekimo režimų, kurie patenkins kiekvieno poreikius. Pavyzdžiui, „Watch GT 2e“ turi specialią kvėpavimo pratimų funkciją, tad su juo galite matyti, kaip sumažėja jūsų streso lygis vos po kelių pratimų. Be to, šis laikrodis savotiškai suteikia ir laisvės, kadangi gali veikti net iki dviejų savaičių be įkrovimo. Todėl galvojantys apie išmaniojo pagalbininko įsigijimą, turėtų atidžiai pasidomėti įrenginių galimybėmis ir funkcionalumu bei išsirinkti sau tinkamiausią prietaisą“, – apibendrina „Huawei“ atstovas.

 

Daugiau informacijos: https://consumer.huawei.com/lt/

 

Norėdami gauti reguliarias „Huawei Consumer BG“ naujienas, sekite mus:

Facebook: https://www.facebook.com/huaweimobile/

Twitter: https://twitter.com/HuaweiMobile

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobile/

YouTube: https://www.youtube.com/user/HuaweiDeviceCo 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/10617746/

 

Susisiekite su mumis:

Justė Karpavičiūtė

„Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse

juste.karpaviciute@huawei.com

Tel. nr. +370 695 95176

Parašykite komentarą