„Tele2“ tyrimas: Lietuvoje daugėja gerų nuotaikų ir optimizmo

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ atliktoje gyventojų apklausoje paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojų emocinė būsena gerėja. Jei balandžio mėnesį dominavo liūdesio emocijos, tai gegužę, prasidėjus antram karantino mėnesiui, jos įgavo labiau teigiamą atspalvį.

Tyrimo metu buvo vertinamos įvairios gyventojų patiriamos emocijos. Paaiškėjo, kad Lietuvoje daugėja ramiai nusiteikusių ir mažėja išsigandusių bei liūdnų žmonių skaičius.

„Tai gera žinia visiems. Ekonomika tiesiogiai priklauso nuo vartotojų lūkesčių, tad jiems gerėjant galime tikėtis spartesnio atsigavimo“, – rezultatus komentavo Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Tyrimą „Tele2“ atliko šių metų balandį ir gegužę. Jo metu paaiškėjo, kad gegužę išaugo ramiai besijaučiančių lietuvių skaičius – jis pakilo nuo 21 iki 30 proc. ir sudarė beveik trečdalį visų respondentų.

Ramiau jaučiasi šalies vyrai nei moterys – atitinkamai 37 proc. ir 23 proc. žmonių. Dažniausiai įvardintos šią savijautą lemiančios priežastys buvo teigiamai vertinamas pandemijos valdymas šalyje, stabilios gyvenimo ir darbo sąlygos bei gera asmeninė ir artimųjų sveikata.

„Žmonės tiki, kad viskas grįš į savas vėžias, didelių pokyčių situacija nesukėlė, o ekonominė situacija atsigaus greitai. Įdomu tai, kad neutrali emocinė būsena yra grindžiama būtent šiais, pozityviu mąstymu ir optimizmu paremtais teiginiais“, – sakė P. Masiulis.

Neutraliai situaciją šalyje vertinantys žmonės sudarė statistiškai reikšmingą dalį, beveik trečdalį visų apklausos dalyvių.

Liūdesį dėl padėties Lietuvoje jaučia 9 proc. mažiau žmonių (nuo 28 proc. iki 19 proc.). Kiek labiau liūdesį jaučia moterys (20 proc.) nei vyrai (17 proc.). Dažniausiai jų įvardintos liūdesio priežastys: bendravimo su artimaisiais stoka, šalyje įvesti apribojimai ir suvaržymai bei neaiški finansinė ateitis.

Tuo tarpu išsigandusių skaičius sumažėjo 10 proc. – nuo 15 proc. balandį iki 5 proc. gegužę (iš jų 3 proc. vyrų ir 8 proc. moterų). Apklaustieji nurodė, kad dažniau juos gąsdina su sveikata susiję aspektai: grėsmė artimųjų sveikatai, viruso plitimo mastas ir tai, kad vis dar nėra vakcinos.

Balandžio ir gegužės rezultatų palyginimas atskleidė ir tai, kad šiek tiek paaugo pykstančių gyventojų dalis (nuo 5 iki 10 proc.). Šios emocijos procentinis pasiskirstymas tarp lyčių yra vienodas, tačiau labiausiai ji būdinga 15-24 m. amžiaus gyventojams. Dėl esamos padėties Lietuvoje pyktį jaučia 16 proc. šios amžiaus grupės žmonių, o mažiausiai pikti jaučiasi 55-69 m. amžiaus asmenys (5 proc.). Pyktį, remiantis apklausa, jiems dažniausiai kelia betvarkė, laukiantys brandos egzaminai ir suvaržytos žmonių teisės bei laisvės.

Apklausą atliko mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“. Gyventojų apklausoje šių metų balandžio 14-17 d. internetu apklausti 400 respondentai, o gegužės 5-8 d. apklausti 402 respondentai iš Lietuvos nuo 15 iki 69 metų amžiaus.

Parašykite komentarą