Seimas 2021 metus paskelbė Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais

Seimas, pažymėdamas Lietuvos ir Lenkijos bendros Konstitucijos ir Abiejų Tautų tarpusavio įžado akto 230 metų sukaktį, 2021 metus paskelbė Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais.

Pasak vieno nutarimo iniciatorių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, Seimo nario Emanuelio Zingerio, Lietuvos istorijoje yra itin svarbūs tiek Gegužės 3-iosios, tiek ir spalio 20-osios dokumentai. 1791 m. buvo priimtas pagrindinis Abiejų Tautų Respublikos įstatymas – Gegužės 3-iosios Konstitucija, o 1791 m. spalio 20 d. – federacinius Lietuvos ir Lenkijos santykius įtvirtinęs Abiejų Tautų tarpusavio įžadas, todėl svarbu juos minėti kartu.

„Tai yra pagarba Konstantinui Kalinauskui, Emilijai Pliaterytei, sukilėliams, XIX amžiaus sukilimų vadams, kurie Konstitucijos dvasią palaikė savo sukilimuose ir pačiai Lenkijos ir Lietuvos valstybę jungiančiai praeičiai. Manau, taps istoriniu faktu, kad per krizę Lietuvos Seimas priėmė šį iškilų dokumentą, įpareigojantį Vyriausybę pateikti per jubiliejų ir švietimo įstaigoms, ir istorikams įvairių remiančių projektų, kurie bus įgyvendinti kitais metais. Ačiū visiems“, – sakė E. Zingeris.

Priimtu nutarimu Vyriausybei pasiūlyta:

1) iki 2020 m. liepos 1 d. parengti Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metų minėjimo programą (toliau – Programa) ir ją patvirtinti;

2) 2021 metų valstybės biudžete numatyti lėšų Vyriausybės patvirtintai Programai įgyvendinti.

Už Seimo nutarimą „Dėl 2021 metų paskelbimo Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metais“ (projektas Nr. XIIIP-4765(2) vieningai balsavo 104 Seimo nariai. Nė vienas nebuvo prieš ar susilaikė.

Nutarimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad 2021-aisiais Lietuva ir Lenkija minės Abiejų Tautų Respublikos Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto 230-ąsias metines. Šiuo dokumentu Seimas pabrėžia, kad Gegužės 3-iosios Konstitucija yra pirmoji rašytinė konstitucija Europoje ir antroji rašytinė konstitucija pasaulyje, taip pat akcentuodamas, kad joje yra deklaruota pagarba žmogaus teisėms. Kartu atkreipiamas dėmesį į tai, kad konstitucinę valstybės reformą vainikavo 1791 m. spalio 20 d. priimtas Abiejų Tautų tarpusavio įžado aktas, tapęs esmine Konstitucijos pataisa, numačiusia, kad Lietuva privalėjo būti atstovaujama kaip lygiateisė partnerė; Gegužės 3-iosios Konstitucijos dvasia rėmėsi XIX amžiuje vykę sukilimai, kuriais siekta atkurti Lietuvos ir Lenkijos valstybingumą.

Parašykite komentarą