Pasiruošti būsimoms krizėms siūlo steigti ateities įžvalgų komitetą

Koronaviruso sukelta krizė iš pamatų drebina pasaulio ekonomiką, tačiau verslo konsultanto Aleksando Abišalos teigimu, tokios krizės turi tendenciją kartotis, todėl būtina ne tik spręsti dabartines problemas, bet ir ruoštis ateičiai. Tokią funkciją galėtų atlikti ateities įžvalgų komitetas.

A. Abišalos teigimu, panašūs komitetai egzistuoja ir kitose valstybėse, o suomiai ateities įžvalgų komitetą turi parlamente.

Tokios mintys nuskambėjo „Metro sąjūdžio“ organizuotoje virtualioje diskusijoje, kurioje dalyvavo verslo konsultantas Aleksandras Abišala, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, viešųjų ryšių specialistas Arūnas Pemkus , ekonomistas Gediminas Vagnorius ir verslininkas Juozas Zykus.

Visi diskusijos dalyviai akcentavo, jog ši situacija primena 2007-2008 metų krizę, tačiau kiek ji truks, kiekvienas iš diskutavusiųjų mato savaip.

„Sunkmetis, manau, truks apie metus, po to imsimės naujų projektų“, tvirtino R. Dargis.

Atsargiau situaciją vertina A. Abišala. „Po metų neatsigausime, o ir atsigavus pasaulis bus pasikeitęs – tvirtina jis. – Dabar – ne tiekimo, o vartojimo krizė, ir ji yra ilgalaikė“.

Dar pesimistiškiau ateitį mato J. Zykus: “Po praeitos krizės atsigavome tik po penkerių metų. Nemanau, kad dabartinė bus lengvesnė. Šie metai – ne patys blogiausi. Po metų būsime pamiršę virusą, ne tokia baisi liga, kokia didelė baimė. Tačiau susidursime su ekonomikos nuosmukiu. Kritimas tęsis apie trejus metus.

 „Tokiu laikotarpiu, – įsitikinęs A.Vagnorius, – Vyriausybė turėtų ieškoti ir skatinti stambius projektus. Tokius, kaip Vilniaus metro, kai kurie geležinkelio projektus.“

„Tokių projektų, – jam pritaria R. Dargis, – kurie reikšmingi šalies ateičiai, tikrai yra“.

Vien J. Zykaus skaičiavimais, jų – bent už 6 mlrd. eurų.

„Krizė, – tvirtina A. Abišala, – nesuteikia jokių papildomų galimybių, bet leidžia suspėti įlipti į pradedanti važiuoti traukinį“.

 „Verslas, – tvirtina J. Zykus, – turi 3 pasirinkimo kelius: kentėti ir laukti valdžios paramos bėgti iš Lietuvos ir siūlyti savo paslaugas tiems, kam jų reikia arba kovoti už teisę dirbti Lietuvoje. Man priimtinas pastarasis kelias“.

Diskusijos dalyviai sutarė, kad būtina kurti visuomeninį įžvalgų komitetą ir tęsti diskusiją, kaip sušvelninti artėjančios krizės padarinius.

Parašykite komentarą