Seimas svarstys siūlymą įteisinti gydytojų savanorystę teikiant paliatyviąją pagalbą

Seimui pristatytas Medicinos praktikos įstatymo pataisų projektas Nr. XIIIP-4503, kuriuo siekiama sudaryti efektyvias teisines prielaidas gydytojų savanorystės institutui Lietuvoje, įteisinant gydytojų savanoriškos ir neatlyginamos medicinos praktikos galimybę teikiant kompleksinę paliatyviąją pagalbą.

„Savanorių dalyvavimas, teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas, nėra draudžiamas, tačiau ir nenumato galimybės gydytojui atlikti medicinos praktiką savanorystės pagrindais, t. y. neatlygintinai. Šiuo metu galiojantis reguliavimas iš tikrųjų yra per siauras. Specialistai, kurie turi licenciją, kvalifikaciją, dirbs be darbo užmokesčio, tai yra savanorystės pagrindais, ir tai yra labai svarbu hospisuose, paliatyviosios pagalbos gydymo įstaigose, kur kartais gydytojai, išėję į pensiją, gali šiuo darbu užsiimti ir net nori užsiimti tuo“, – pristatydama projektą sakė viena jo iniciatorių Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Teikiamu projektu siūloma nustatyti, kad gydytojas savanoriauti gali tik sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri teikia kompleksinę paliatyviąją pagalbą, apimančią stacionarines ir ambulatorines paliatyviosios pagalbos paslaugas, ir su kuria yra sudaręs savanorystės sutartį.

Siūloma, kad pakeitimai įsigaliotų 2020 m. liepos 1 d.

Projektui po pateikimo pritarė 83, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 16 d.

Parašykite komentarą