Seimo nario Lino Balsio pranešimas: „Miesto medžius vis dar sunku apsaugoti nuo neatsakingų verslo plėtotojų“

2020 m. gegužės 26 d. pranešimas žiniasklaidai

Pasitvirtino įtarimai dėl Naujininkuose, Kaminkelio gatvėje, galimai planuotų nelegaliai išpjauti miesto medžių.

Seimo narys Linas Balsys, gavęs Naujininkų gyventojų kreipimąsi dėl miesto žaliojoje zonoje sužymėtų brandžių, sveikų medžių, kreipėsi į Naujininkų seniūniją ir Vilniaus miesto savivaldybę, kad būtų pagrįstas toks sprendimas.

Gyventojų žiniomis, šioje vietoje planuojami statyti namai, o medžius ruoštasi pašalinti dėl planuojamo tiesti dujotiekio ir kelio. Seniūnijos duomenimis, medžiai pažymėti savavališkai, be Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų skyriaus leidimo, kuris vienintelis gali išduoti tokio pobūdžio leidimus.

Naujininkų seniūnija gyventojams pataria, pastebėjus asmenis, norinčius pašalinti medžius be leidimo, iš karto kreiptis į pareigūnus, kad jie sustabdytų darbus.

Pasak Seimo nario Lino Balsio, panašūs atvejai parodo, kad miesto medžiai yra visiškai neapsaugoti nuo neatsakingų verslo plėtotojų.

„Miesto žaliosios zonos iki šio nėra apsaugotos nuo savavališkų kirtimų. Nepateisinama, kai medžiai tampa kliūtimi tiesti kelius, tvarkyti inžinerinius tinklus, nes nenorima pagalvoti, kaip juos išsaugoti integruojant į naujus projektus be jų iškirtimo. Tokie savavališki medžių žymėjimai kirtimui kaip Kaminkelio gatvėje rodo, kad įstatyminių nuostatų trūkumas sudaro sąlygas neskaidriems sprendimams ir dėl to tampa vis sunkiau apsaugoti miesto medžius nuo neatsakingų verslo plėtotojų. Gyventojai pasakoja, kad prieš formuojant sklypus vietos bendrijos nariai susitiko su projektuotojais ir išdėstė sąlygas, kad formavimo metu būtų išsaugotos žaliosios zonos. Verslas galimai ignoruoja bendruomenės nuomonę ir nepaiso miesto želdynų tvarkymo taisyklių“, – sakė L. Balsys.

Seimo nario manymu, tokios situacijos kyla ir dėl to, kad iki šiol nėra priimti griežčiau miesto želdynų tvarkymą reglamentuojantys įstatymai.

„Jau kelinta kadencija iš Aplinkos ministerijos laukiame Seime Želdynų įstatymo projekto, kuris Seimui teikiamas tik dabar ir iš jam pateiktų pastabų matome, kad jis iki galo nėra parengtas. Tikiuosi, kad dirbant Seimo komitetuose galima bus tas spragas „užlopyti“, – teigė L. Balsys.

Parašykite komentarą