Prezidentas: valstybės ištekliai turi būti nukreipti į sudėtingiausių teisinių ginčų nagrinėjimą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį susitikęs su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi, aptarė galimybes efektyviau organizuoti teisinių ginčų sprendimą bei teisės pažeidimų nagrinėjimą.

„Įvairių grandžių teismams tenka nevienodas krūvis, dalis jų apkraunami teismams nebūdingomis funkcijomis. Dėl to užsitęsia bylų nagrinėjimas, kartais nukenčia ir sprendimų kokybė. Pokyčių šioje srityje laukia ir teisėjų bendruomenė, ir plačioji visuomenė“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžia, kad būtina keisti civilinių bylų nagrinėjimo tvarką, dažniau taikant rašytinio proceso tvarką ir skatinant proceso dalyvius naudoti elektronines ryšio priemones. Pasak šalies vadovo, taip pat yra reikalingi Civilinio ir Civilinio proceso kodeksų pakeitimai, kurie įtvirtintų galimybes dalį tokių klausimų, kuriuose yra asmenų susitarimas, perduoti spręsti valstybės įgaliotiems pareigūnams, pavyzdžiui, notarams.

Prezidento teigimu, efektyviau paskirstyti teismams tenkantį krūvį padėtų ir civilinių bei baudžiamųjų bylų priskyrimo taisyklių pakeitimai, pavyzdžiui, turtinių ginčų, kurių sumos neviršija 100 tūkst. eurų, perdavimas nagrinėti apylinkės teismams. Tuo tarpu apygardų teismai pirmąja instancija turėtų nagrinėti tik sudėtingiausias, pavojingiausių nusikaltimų bylas.

Susitikime taip pat buvo aptartos baudžiamosios politikos sisteminio harmonizavimo galimybės. Pasak Prezidento, šiuo metu reikalingas sisteminis ekonominių, finansinių, turtinių nusikalstamų veikų kriminalizavimą lemiančių ekonominių dydžių peržiūrėjimas, siekiant, kad baudžiamoji atsakomybė būtų proporcinga padarytų pažeidimų pavojingumui. Tai leistų dažniau taikyti kitas atsakomybės rūšis ir sudarytų sąlygas ikiteisminio tyrimo pareigūnams, prokurorams ir teisėjams daugiau išteklių skirti pavojingiausių veikų tyrimui ir nagrinėjimui.

Teisingumo ministras E. Jankevičius taip pat pristatė šalies vadovui iniciatyvą pertvarkyti nuteistųjų laisvės atėmimo bausme užimtumo sistemą, keičiant Bausmių vykdymo kodeksą, ir pasirengimą įgyvendinti liepos 1 d. įsigaliosiančius Bausmių vykdymo kodekso pakeitimus dėl lygtinio paleidimo.

Ministerijos vadovas patikino Prezidentą, kad rengiami įstatymų projektai Seimą pasieks iki šios kadencijos pabaigos.

Parašykite komentarą