VDU absolventė: renkantis matematikos studijas galioja viena sąlyga – ji privalo patikti

 „Žmonės išgirdę, kad esu baigusi matematiką, iškart prilipina mokytojos etiketę, kai pradedu pasakoti, ką iš tiesų dirbu, tai jiems skamba lyg kosminio laivo projektavimas“, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventė Agnė Kazakevičiūtė, baigusi bakalauro „Matematika ir jos taikymas“ bei magistrantūros „Taikomoji matematika“ studijų programas. Šiuo metu A. Kazakevičiūtė dirba vienoje bendrovėje vyresniąja duomenų analitike ir teigia, jog įsitikinimas, kad moterys neturi loginio mąstymo, deja, bet dar gyvuoja. „Dažniausiai taip sako tie, kurie jo patys neturi“, – priduria A. Kazakevičiūtė ir pasakoja, kodėl pasirinko studijas VDU bei kaip po jų sekėsi įsitvirtinti darbo rinkoje.

Netikėtas, bet sėkmingas pasirinkimas

„Kartais netikėtumai ir neplanuotai susiklostę įvykiai tampa labai naudingi. Mokyklą baigiau prieš dešimtmetį ir pasirinkau VDU „Matematika ir jos taikymas“ studijų programą per daug negalvodama, buvau įsitikinusi, jog dirbsiu su finansais ar buhalterija, net nebuvo minties, kad matematiką galima pritaikyti ir kitokiose srityse“, – pasakoja VDU absolventė ir priduria, jog studijų programa pasidomėjo tik gavusi įstojimo patvirtinimą.

„Plačiau pasidomėjusi labai išsigandau, kad nesugebėsiu „pakelti“ mokymosi krūvio, mokykloje nebuvau susidūrusi su programavimu, kurio šioje studijų programoje yra ganėtinai nemažai. Tačiau dabar, žvelgdama atgal, galiu visus nuraminti ir pasakyti – ne toks tas vilkas baisus, kaip jį piešia“, – teigia A. Kazakevičiūtė ir sako, jog tuometinis universiteto pasirinkimas buvo teisingas, o iš gretimos aplinkos girdėti atsiliepimai, jog VDU dėstytojai į studentus žvelgia kaip į kolegas – imponavo. Mergina pasakoja, kad ir pati netruko įsitikinti dėstytojų draugiškumu bei noru padėti suprasti, net ir sunkiausius dalykus.

„Esu tikra, kad daugelį moksleivių, skaitančių „Matematikos ir jos taikymo“ studijų programą, gali „atbaidyti“ programavimas. Visgi, mano patarimas šiuo atveju – nebijoti, nes dėstytojai nepalieka nežinioje ir padeda suprasti bei išmokti“, – savo patirtimi dalinasi VDU absolventė, pridurdama, jog studijų metu ypač lavinami loginis bei kritinis mąstymai, be kurių ateities darbo rinkoje sunkiai galės išsiversti daugelio sričių specialistai.

A.Kazakevičiūtė VDU baigė ir magistrantūros studijas. Įsitvirtinusi darbo rinkoje sulaukė kvietimo sugrįžti į universitetą bei savo įgautomis žiniomis pasidalinti su studentais. „Matematika man – ne tik darbas, bet ir hobis, todėl esu labai laiminga galėdama savo žiniomis pasidalinti su kitais“, – sako dar visai naujomis pareigomis besidžiaugianti A. Kazakevičiūtė, kuriai darbas universitete pasėjo mintį ateityje pradėti ir doktorantūros studijas.

Matematika – privalo patikti

„Renkantis matematikos studijas galioja viena sąlyga – ji privalo patikti“, – konstatuoja A. Kazakevičiūtė. „Po studijų, darbą susiradau labai lengvai, taip pat pavyko jį puikiai derinti su magistrantūros studijomis. Darbo rinkoje itin trūksta žmonių, kurie suprastų matematinius procesus, sugebėtų juos analizuoti ir perduoti svarbiausią informaciją kitiems įmonės darbuotojams“, – įžvalgomis dalinasi A. Kazakevičiūtė, teigdama, jog toks darbas tikrai nėra monotoniškas, nes užduotys dažnai keičiasi.

„Duomenų analitikas dirba su dideliais duomenų masyvais, o norint juos išnagrinėti dažnai tenka programuoti, tik tokiu būdu gaunami reikalingi rodikliai“, – apie darbo užkulisius pasakoja VDU absolventė bei priduria, jog tokį darbą galima dirbti ir iš namų, o įgudus – darbo diena neužtrunka net įprastų aštuonių valandų.

Matematikos studijas pradėti ketinantiems žmonėms A. Kazakevičiūtė pataria rinktis jas tik tokiu atveju, jeigu matematika tikrai patinka bei kelia susidomėjimą, nepaisant to ar ji sekasi puikiai. „Universitetas yra skirtas tam, kad gilintum tas žinias, kurias įgyjai mokykloje. Labai rekomenduočiau pasinaudoti ir nemokamų gretutinių studijų galimybėmis tiems, kas pasirinks būtent Vytauto Didžiojo universitetą, tokiu būdu galima tapti platesnio profilio specialistu, o tai didžiulis privalumas“, – pataria VDU absolventė bei naujoji universiteto darbuotoja. A. Kazakevičiūtė skatina visus būsimus studentus nebijoti dėstytojams užduoti klausimų, nes kaip labai dažnai yra sakoma – jų kvailų nebūna.

Daugiau informacijos apie „Matematika ir jos taikymą“ studijų programą galima rasti čia, o apie gretutinių studijų galimybes čia.

 

Parašykite komentarą