Po karantino – saugi reabilitacija vasaros stovyklose ir būreliuose

Daugiau nei du mėnesius trunkantis, judėjimo, bendravimo laisvę ribojantis karantinas paveikė ir vaikus. Specialistai pastebi, jog patyrę ilgalaikę įtampą bei socialinių santykių stoką, vaikai sunkiau tvarkosi su stresu, nepatogiomis emocijomis – pykčiu, nerimu, apatija, depresyviomis mintimis, kartais paslėpę jas po paviršiniu džiugesiu. Jiems sunkiau pasitikėti savimi, imtis iniciatyvos patiems priimti sprendimus, jie nesijaučia saugūs ir laimingi.

Sušvelninus karantino saugos reikalavimus, tėveliams vertėtų pagalvoti apie tai, kaip padėti vaikams sustiprinti emocinę pusiausvyrą, socialinius įgūdžius, kaip sudaryti daugiau galimybių gyvai bendrauti, drauge dalyvaujant įvairiose aktyviose, smagiose ir prasmingose veiklose. Verta suskubti, nes šąlant orams, prognozuojamas galimas pandemijos ir karantino atsinaujinimas.

„Vaikų vasarą planuojantiems tėveliams ypač svarbu atsižvelgti ne tik į reikalavimus saugumui, tačiau ir pastebėti, ką veikia, kaip jaučiasi ir ko reikia namuose užsidariusiam vaikui bei paieškoti to „aukso vidurio“ tarp veikimo be ribų ir asmenybę gesinančios visiškos izoliacijos“, – pastebi Valdas Jankauskas, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro vadovas. Realių, gyvenimiškų situacijų iššūkiai, juos apmąstant, reflektuojant, diskutuojant ir mokantis vieniems iš kitų grupėje, pasak V. Jankausko, gali tapti puikia gyvenimo įgūdžių mokykla, kurioje išmokstame veikti savarankiškai ir atsakingai, organizuotis darbą, susitarti su skirtingais žmonėmis, veikti netikėtose gyvenimo situacijose per krizes ir kataklizmus, kurių ateityje tik daugės.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre įvairiausios veiklos bus organizuojamos visą vasarą. Veiklą atnaujinančių būrelių bei netrukus duris atversiančių stovyklų, kitų vasaros edukacijų programose, svarbi saugumo tema natūraliai įsiliejo į programas – žaidimus, diskusijas, eksperimentus, kūrybines dirbtuves ar treniruotes baseine. 

Vaikai dekoruoja, modeliuoja ar konstruoja apsaugines kaukes; pasitelkę spalvas, šokį ar teatrą dalinasi karantino patirtimis, mažyliai eksperimentuoja, su guminėmis pirštinėmis „plaudamiesi rankas“, vietoje muilo naudodami ryškius akrilo dažus. Į baseiną sugrįžę vaikai atstumo per ištiestą ranką laikymąsi, kurį stropiai vykdo, pavertė savotišku „žaidimu“, ypač jaunesni.

Plaukiant baseine šis atstumas atsiranda natūraliai. Visą pavasarį nuotolines veiklas moksleiviams ir šeimoms organizavęs Lietuvos vaikų ir jaunimo centras jau atvėrė pastato duris lankytojams ir planuoja dirbti visą vasarą.

Birželį, liepą ir rugpjūtį čia bus rengiama net 10 skirtingų teminių – šokio, sporto, žaidimų, pasakų – stovyklų, kviečiančių vaikus nuo 4 m. amžiaus ir jaunimą iki 20 amžiaus į konkrečioms amžiaus grupėms pritaikytas programas.

Visą vasarą LVJC baseinuose bus organizuojamos įvairios trukmės mokymosi plaukti programos – įgyti ar tobulinti plaukimo įgūdžius čia galės įvairaus amžiaus vilniečiai.

Prie ežerų vyks „Plaukti neskęsti“ reidai prie ežerų bei kitos edukacijos šalies mokykloms.

Visą vasarą bus vyks įvairiausi būreliai, kviečiantys vaikus išbandyti ne tik įprastas veiklas, bet ir visai naujas – žengti žingsnį už įprastumo, komforto zonos ribų, praplėsti savo galimybes bei išsklaidyti karantino metu susikaupusią slogią užsisėdėjusią nuotaiką.

Parašykite komentarą