Seimo Audito komitetas uždegė žalią šviesą naujam Valstybės kontrolės įstatymo projektui

2020 m. birželio 4 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Birželio 3 d. vykusio Audito komiteto posėdyje buvo pritarta naujos redakcijos Valstybės kontrolės įstatymo projektui, kuriuo siekiama užtikrinti Valstybės kontrolės, kaip aukščiausiosios audito institucijos, nepriklausomumą atribojant jos veiklą nuo vykdomosios valdžios.

Audito komitetas atkreipia dėmesį į tai, kad Valstybės kontrolė jai pavestas funkcijas gali įgyvendinti objektyviai ir efektyviai tik tuo atveju, jei ji yra nepriklausoma nuo audituojamų subjektų ir apsaugota nuo pašalinės įtakos. Valstybės valdžia negali nurodyti, kaip ši institucija turi nusistatyti prioritetus, organizuoti darbą, rengti audito programas, planuoti ir atlikti auditą. Todėl nepriklausomumas yra ne tik vienas svarbiausių Valstybės kontrolės veiklos principų, bet ir viena esminių šios institucijos veikimo sąlygų. Dar daugiau, auditorius negali ir neturi vertinti sistemos, kuri apsprendžia jo paties darbo užmokestį, skatinimą, kvalifikacijos kėlimą, vertinimą ir kitas tarnybos sąlygas. Tik būdamas nepriklausomas ir ne valstybės tarnybos sistemos  dalimi, auditorius ją gali vertinti nesuinteresuotai, objektyviai ir nešališkai.

Abejonės dėl Valstybės kontrolės veiklos teisinio nepriklausomumo, Valstybės tarnybos įstatyme numatytų įdarbinimo procesų ydingumo buvo akcentuotos ir 2019 metais atliktame Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos ekspertų vertinime,  išsakytos tais pačiais metais Europos Audito Rūmų auditorių, taip pat – Lenkijos ir Jungtinės Karalystės aukščiausiųjų audito institucijų atstovų atliktame Valstybės kontrolės  ekspertiniame  vertinime; tie patys klausimai yra keliami ir naujausioje  Europos Komisijos šalies pavasario semestro ataskaitoje.

Audito komitetas tikisi, kad ilgai lauktas naujos redakcijos Valstybės kontrolės įstatymo projektas bus priimtas dar šioje Seimo pavasario sesijoje.

Daugiau informacijos:

Seimo Audito komiteto pirmininkė

Ingrida Šimonytė, tel. (8 5) 239 6978

 

Parašykite komentarą