Seimo narės Virginijos Vingrienės pranešimas: „Seime pritarta siūlymui griežtinti padangų atliekų perdirbimo tvarką“

2020 m. birželio 4 d. pranešimas žiniasklaidai

Antradienį Seimas pritarė Seimo narės Virginijos Vingrienės parengtai ir kartu su Seimo nariu Simonu Gentvilu pateiktai Atliekų tvarkymo įstatymo pataisai dėl padangų perdirbimo skaidrumo užtikrinimo. Seimo narės teigimu, tai mažas, bet toli gražu ne paskutinis žingsnis siekiant užkirsti kelią fiktyviam padangų ir kitų atliekų perdirbimui.

Pataisa numato reikalavimą sutvarkytomis padangomis laikyti tik iš jų pagamintą, antriniams produktams gaminti tinkamą žaliavą, o perdirbimu – tik iš minėtos žaliavos pagamintus produktus. „Siūloma aiškiai apibrėžti neperspektyvius atliekų tvarkymo būdus – atliekų deginimą ir jų šalinimą sąvartynuose – ir sudaryti sąlygas bei numatyti finansines paskatas žiedinės ekonomikos principais grindžiamo atliekų panaudojimo bei jų susidarymo prevencijos priemonėms“, – projektą komentavo V. Vingrienė.

Pataisų autorė atkreipė dėmesį, kad įsigaliojus pakeitimui, būtų apmokamas tik naujuosius kriterijus atitinkantis atliekų sutvarkymas ir perdirbimas. „O į biudžetą sumokamas mokestis už netvarkomas padangas ir kitas atliekas bus naudojamas deramo jų sutvarkymo, rūšiavimo, perdirbimo, produktų ilgaamžiškumo užtikrinimui ir kitų žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimo skatinimui“, – pažymėjo V. Vingrienė.

Projekto pateikimo išvakarės Aplinkos apsaugos komiteto nariai lankėsi gaisrą patyrusioje Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“. „Savo akimis ir kvėpavimo takais patyrę liūdnus gaisro padarinius įsitikinome, kad reglamentavimo pokyčiai būtini čia pat ir dabar“, – pagrįsdama projekto aktualumą kalbėjo V. Vingrienė. „Šį sentimentą dar labiau sustiprino abejingas ir net įžūlus įmonės vadovo požiūris. Dosniai žarstydamasis pasiteisinimais apie ligšiolinę veiklą, padangų suplėšymą į keletą stambių gabalų jis gynė kaip vertingą produktą, o atlygį už tokį darbą įmonei laikė pelnytai uždirbtu. Ponas Cicėnas minėjo ir abstrakčius „tarptautinius standartus“, pagal kuriuos šie „produktai“ tariamai buvo sėkmingai realizuoti, tačiau patogiai nutylėjo didžiulius jų sankaupų kiekius slėptuvėje, įrengtoje už įmonės teritorijos ribų, kur ir įsiplieskė sunkiai suvaldytas gaisras. Toks neatsakingas įžūlus požiūris yra netoleruotinas ir privalo būti išrautas su šaknimis!“ – konstatavo Seimo narė.

„Jei verslas nėra linkęs suimti save į rankas, mes, įstatymų leidėjai, pasirengę tai padaryti už jį! Pateiktu įstatymo projektu būtent toks sprendimas ir daromas. Būtina nedelsiant užkirsti kelią tolimesnėms katastrofoms ir atverti kelius pažangioms, aplinkai draugiškoms, išteklius tausojančioms žaliavinio atliekų panaudojimo perspektyvoms.“

Įstatymo projektas artimiausiu metu bus apsvarstytas Aplinkos apsaugos komitete, o jo priėmimas planuojamas dar šioje pavasario sesijoje.

Parašykite komentarą