Lietuvos ekonomikos būklė išlieka stabili, o mokestinių nepriemokų suma pradėjo mažėti

Naujausi duomenys rodo, kad ekonomikos situacija išlieka stabili, o darbuotojų priėmimų ir atleidimų balansas nuosekliai gerėja.

Darbo rinka

Kelinta savaitė iš eilės matyti teigiamos priėmimų ir atleidimų iš darbo tendencijos. Bendras gegužės mėnesio priėmimų į darbą skaičius daugiau nei 6 000 viršijo atleidimų skaičių. Jau nuo pirmos birželio savaitės priėmimų į darbą ženkliai daugėja: pranešimų apie priėmimą į darbą (19 947) skaičius 12 140 viršijo atleidimų skaičių (7 807). Nuo gegužės 5 d., paskelbus apie karantino priemonių švelninimą, neigiamas atotrūkis pradėjo nuosekliai mažėti. Darbuotojai vėl grįžta į apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos sektorius (teigiamas balansas siekia beveik 4 proc. apdraustųjų skaičiaus).

Darbuotojų paklausa, nors trečdaliu mažesnė, palyginti su praėjusių metų tokiu pačiu laikotarpiu, vis dėlto auga: naujų darbo skelbimų skaičius privačiuose portaluose buvo 1 proc. didesnis nei prieš savaitę.

Palyginti su praėjusiu pirmadieniu, birželio 8 d. registruotų bedarbių skaičius ir registruotas nedarbas išliko stabilūs: registruotų bedarbių skaičius siekė 203 319 (praėjusį pirmadienį – 203 711).  Anksčiau vyravusi neigiama tendencija, kad kiekvieną pirmadienį registruotų bedarbių skaičius yra vis didesnis už praėjusio pirmadienio skaičių, pasikeitė: šiandien pirmas pirmadienis nuo karantino pradžios, kai užregistruota mažiau bedarbių, palyginti su ankstesniu pirmadieniu. Registruoto nedarbo lygis išlieka toks pats kaip ir praėjusios savaitės pirmadienį – 11,8 proc.

Vis daugiau žmonių grįžta į darbo vietas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos sektoriuose. Net 40 proc. sumažėjo dėl epideminės situacijos galiojančių nedarbingumo pažymėjimų skaičius (nuo 50,5 iki 30,3 tūkst.). Prognozuojama, kad pasibaigus karantinui nedarbingumo pažymėjimų išdavimas dėl epideminės situacijos turėtų baigtis, išskyrus rizikos grupes, asmenis saviizoliacijoje ir dar kelias išimtis.

„Apibendrinant užimtumo situaciją, pastebimi karantino švelninimo rezultatai: mažėja nemokamose atostogose esančių asmenų, dėl epidemijos išduotų nedarbingumo pažymėjimų skaičius, mažėja į prastovas išleistų darbuotojų. Tai reiškia, kad darbuotojai grįžta į darbo vietas sektoriuose, kur karantino apribojimai buvo griežčiausi“, – sako Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas.

Ekonomikos skatinimo plano vykdymo stebėsena

Vyriausybė stebi Ekonomikos skatinimo plano priemonių panaudojimą: praėjusią savaitę atlikus Ekonomikos skatinimo plano pakeitimą – papildžius naujomis priemonėmis, bendras lėšų panaudojimas siekia 10,4 proc., t. y. 463 mln. eurų nuo skirtos 4,44 mlrd. eurų sumos (praėjusią savaitę panaudota 12,5 proc. nuo beveik 3 mlrd. eurų sumos).

Per praėjusią savaitę iš 50 mln. eurų daugiausia panaudota finansinėms priemonėms, skirtoms verslo likvidumui – 27,8 mln. eurų. Svarbu pabrėžti, kad panaudotų lėšų suma apskaičiuota nuo „realių pinigų“, t. y. sumų, kurios papildomai skirtos priemonėms verslo, žemės ūkio likvidumui, darbo vietų išlaikymui, turizmo sektoriaus skatinimui užtikrinti ir kitoms priemonėms. Į šią sumą neįskaičiuotos garantijos verslui, žemės ūkiui, ES investicijų perskirstymas, valstybės garantijos ekonomikai skatinti, Daugiabučių namų renovavimo programos lėšos.

Verslo likvidumas

Vyriausybei siekiant padėti verslui ir išsaugoti jo likvidumą, pastebimi keli esminiai pokyčiai: po kurį laiką didėjusių atidėtų mokesčių skaičiaus mokestinių nepriemokų suma pirmą kartą nuo karantino pradžios sumažėjo daugiau nei 14 mln. eurų ir šiuo metu siekia apie 462 mln. eurų.

Jau kelias savaites iš eilės sparčiau įgyvendinamos INVEGA administruojamos priemonės. Išmokėjimų dydis pagal INVEGA priemones šiuo metu siekia daugiau nei 121 mln. eurų. Didžiąją dalį išmokamų lėšų, 84 mln. eurų, sudaro suma, išmokėta įgyvendinant finansines COVID-19 priemones.

Per praėjusią savaitę buvo viršytas ir pirmasis milijonas kompensuojant nuomos mokestį (išmokėta 1,2 mln. eurų). Toliau įgyvendinamos subsidijų teikimo mažoms įmonėms priemonės. Išmokėta suma per savaitę didėjo 10 mln. eurų ir šiuo metu siekia daugiau nei 70 mln. eurų.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad tiek užimtumo, tiek verslo likvidumo priemonėms panaudotos panašios sumos: užimtumo – 13,8 proc., verslo likvidumo – 12,2 proc.

„Taigi matome ekonominius karantino švelninimo rezultatus: nedarbas pirmą pirmadienį mažesnis už praėjusį, gerėja įdarbinimų ir atleidimų balansas, mažėja nedarbingumo pažymėjimų, darbuotojų prastovose skaičius– asmenys grįžta į darbus. Išmokos verslui pagal INVEGA priemones ir teikiant subsidijas mažoms įmonėms rodo teigiamą pokytį: įmonių likvidumas auga, mažėja mokesčių nepriemokos, įmonės pradėjo dengti mokestinius įsiskolinimus“, – apibendrina L. Savickas.

Duomenys apie ekonomikos skatinimo paketo vykdymą skelbiami tinklalapyje https://koronastop.lrv.lt/lt/pagalba-verslui. Ši informacija reguliariai atnaujinama ir pildoma.

Svarbiausią informaciją dėl koronaviruso rasite www.koronastop.lt

Parašykite komentarą