Seimo Kaimo reikalų komitetas: „Europos žaliojo kurso“ įgyvendinimas yra didžiulis iššūkis žemės ūkiui

2020 m. birželio 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Kaimo reikalų komitetas birželio 10 d. posėdyje svarstė Europos Komisijos komunikatą „Europos žaliasis kursas“ ir išreiškė pritarimą bendrajai Lietuvos pozicijai dėl jo.

Komitetas atkreipė dėmesį į tai, kad „Europos žaliasis kursas“ yra itin ambicingas užmojis, todėl Europos Sąjungos bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) biudžetas naujojoje finansinėje 2021–2027 m. perspektyvoje turi būti didinamas, o nauji iššūkiai pareikalaus dar didesnio nei iki šiol BŽŪP indėlio.

Komitetas išreiškė abejonę dėl EK plano iki 2030 m. ES išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį sumažinti 55 proc., palyginti su 1990 m., nes ir šiuo metu nustatyti ŠESD mažinimo tikslai sunkiai įgyvendinami. Toks EK siekis reiškia, kad Lietuvai gali tekti gerokai mažinti žemės ūkio gamybą, mažinti gyvulių, o ypač karvių skaičių, kuris šiuo metu yra pasiekęs kritinį lygį, o ŠESD išmetimai sumažėję apie 50 proc. Todėl EK užmojai šioje srityje mūsų šalies žemės ūkiui gali tapti sunkiai pakeliami.

Komiteto nuomone, BŽŪP prisidės prie ambicingų ir reikalingų pokyčių, tačiau labai svarbu, kad visos įgyvendinimo priemonės būtų pagrįstos poveikio vertinimu atsižvelgiant į situaciją atskirose ES valstybėse narėse.

Pritardamas EK orientacijai į „Europos žaliojo kurso“ rezultatus, Komitetas ragina ir toliau siekti, kad administracinė našta žemės ūkio subjektams dėl šio kurso priemonių įgyvendinimo nedidėtų.

Komitetas taip pat pabrėžė jau ne kartą ankstesniuose savo sprendimuose akcentuotą siekį, kad vienodų konkurencinių sąlygų visiems Europos Sąjungos ūkininkams užtikrinimas ir toliau turėtų išlikti vienu pagrindinių prioritetų. Taip pat būtina, kad žemdirbių organizacijos ir žemės ūkio srityje dirbantys mokslininkai būtų įtraukti į Vyriausybės lygmeniu vykdomas diskusijas dėl visų „Europos žaliojo kurso“ įgyvendinimo priemonių.

Parengė

Seimo kanceliarijos Kaimo reikalų komiteto biuro patarėja

Augustė Matulevičienė

Tel. (8 5) 239 6951, el. p. auguste.matuleviciene@lrs.lt

Parašykite komentarą