Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas išklausė informaciją apie penktosios kartos judriojo ryšio (5G) plėtrą Lietuvoje ir galimus saugumo iššūkius

2020 m. birželio 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas birželio 10 d. posėdyje išklausė informaciją apie 5G plėtros 2020–2025 m. gaires, kurias Vyriausybė patvirtino 2020 m. birželio 4 d. Jų tikslas – užtikrinti laipsnišką ir kontroliuojamą 5G ryšio plėtrą sudarant efektyvią teisinę bei investicinę aplinką Lietuvoje.

Reaguodami į vis dažniau kylančias diskusijas dėl 5G infrastruktūros saugumo, Komiteto nariai domėjosi priemonėmis, kurios leistų apriboti nepatikimų 5G technologijos tiekėjų įrangos ir paslaugų naudojimą ypatingai nacionaliniam saugumui svarbiuose objektuose ir valstybės institucijose. Diskutuota apie nepatikimų informacinių ir komunikacijos technologijų tiekėjų sąrašo sudarymo galimybę ir papildomus saugumo reikalavimus 5G ryšio, taip pat infrastruktūros tiekėjams.

Posėdžio metu atkreiptas dėmesys į tai, kad Lietuva puoselėja analogišką požiūrį į 5G ryšio saugumą, kaip Jungtinės Amerikos Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės. Todėl artimiausiu metu planuojama pasirašyti politinį susitarimą su JAV dėl 5G, kuriame atsispindės pagrindiniai 5G plėtros principai.

Parengė Agnija Tumkevič

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuras

Tel. (8 5) 239 6772, el. p. agnija.tumkevic@lrs.lt

Parašykite komentarą