Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija: svarbu, kad pirmieji rinkimai Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje vyktų sklandžiai

2020 m. birželio 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Birželio 10 d. nuotoliniu būdu posėdžiavusi Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija priėmė rezoliuciją „Dėl balsavimo Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje“.

Rezoliucijoje komisija priminė 2020 m. gegužės 13 d. posėdyje priimtą rezoliuciją „Dėl pasirengimo artėjantiems Lietuvos Respublikos Seimo rinkimams“ ir paprašė Vyriausiosios rinkimų komisijos pradėti rinkėjų, ketinančių balsuoti Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje, registraciją, taip pat plačią informavimo apie artėjančius Seimo rinkimus kampaniją pristatant išsamias dalyvavimo instrukcijas.

Posėdyje dalyvavęs Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis pasveikino komisijos narius, trumpai apžvelgė XII Seimo atliktus darbus sprendžiant pasaulio lietuviams rūpimus klausimus, tarp kurių vieni svarbiausių – įvykęs referendumas dėl gimimu įgytos pilietybės išsaugojimo ir Pasaulio lietuvių vienmandatės rinkimų apygardos įsteigimas. Seimo Pirmininkas padėkojo už nuoseklią poziciją ir žadinamą lietuvybę pasaulyje.

„Naujai įkurta Pasaulio lietuvių vienmandatė rinkimų apygarda – tai parodytas didelis dėmesys mūsų diasporai“, – sako komisijos pirmininkas ir diplomatas Antanas Vinkus pabrėždamas, kad „po pasaulį išsibarsčiusių Lietuvos piliečių atstovas Seime geriau užtikrins jų interesus, paskatins būti dar labiau pilietiškais, todėl svarbu pirmuosius rinkimus šioje apygardoje organizuoti sklandžiai“.

Pagrindinį pranešimą pristatė komisijos pirmininkas dr. Rimvydas Baltaduonis. Jis akcentavo, kad jau ateinantiems Seimo rinkimams svarbu palengvinti registraciją užsienio rinkėjams, dalyvavusiems praėjusių metų rinkimuose, panaudojant jų anksčiau pateiktus duomenis automatiniam registracijos formos užpildymui; elektroniniu laišku juos informuoti apie registracijos dalyvauti rinkimuose pradžią, o artėjant rinkimams, pakartotinai priminti apie vykstančią rinkėjų registraciją. Kaip labai svarbų palengvinimą neįgaliesiems, užsienio rinkėjams, o pandemijos sąlygomis ir visiems Lietuvos piliečiams, R. Baltaduonis išskyrė elektroninio balsavimo galimybę, pateikdamas geriausią kitų šalių praktiką. Jis palinkėjo tęsti modernios Lietuvos kūrimą atsižvelgiant į laikmečio galimybes ir grėsmes.

Posėdyje taip pat pasisakė komisijos narė, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Jonas Jarutis, Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento direktorius Marijus Gudynas, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke.

Kitas nuotolinis komisijos posėdis vyks 2020 m. rugsėjo 16 d. Jame bus apžvelgti komisijos nuveikti darbai.

Posėdžio vaizdo įrašas Seimo „YouTubepaskyroje.

Komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, tel. (8 5) 239 6720

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Jolita Šedauskienė, tel. (8 5) 239 6860, el. p. jolita.sedauskiene@lrs.lt

 

Parašykite komentarą