Finansų atmintinė būsimiems tėvams: 4 žinomos mamos Bertos Garuckės taisyklės

Šeimos pagausėjimas ir vaikų planavimas, o ypač jei tai – pirmagimis, gali tapti nemažu finansiniu iššūkiu. Būsimi tėveliai dažnai nežino, nuo ko pradėti planuojant pagausėjusios šeimos išlaidas, kas yra iš tikrųjų svarbu, o ko visgi galima atsisakyti. Todėl daugelis susiduria su staiga šoktelėjusiomis ir kartais netikėtomis išlaidomis, kurias bent iš pradžių sunku prognozuoti ir valdyti. „Šeimos pagausėjimas – nebūtinai reiškia dideles ir neprognozuojamas išlaidas, jeigu tik esi linkęs reguliariai taupyti“, – sako žinomo tinklaraščio mamoms autorė Berta Garuckė ir dalijasi savo pačios išbandytais praktiškais patarimais, kurie padės nepatyrusiems būsimiems tėvams.

Skaitmeninių finansų įmonės „Credit24“ klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė teigia, jog viena iš dažnai pasitaikančių priežasčių, kodėl klientai kreipiasi pasiskolinti pinigų, būtent ir yra netikėtos ir neplanuotos išlaidos.

„Pastebime, jog viena iš vartojimo paskolų priežasčių būna netikėtos ir neplanuotos išlaidos, pavyzdžiui, vaikams ir jų reikmėms. Tačiau mes visada palaikome apgalvotą ir protingą asmeninių finansų planavimą, todėl siekiame paskatinti būsimas jaunas šeimas galvoti į priekį ir išvengti finansinių problemų. Geriausiai apie tai papasakoti gali tai jau praėję tėvai“, – sako D. Stoškuvienė.

„Laukiantis kūdikio arba planuojant šeimą labai svarbu santaupos arba bent jau noras ir mokėjimas reguliariai taupyti. Atsidedant tam tikrą pinigų sumą kiekvieną mėnesį ir taupant, galima jaustis išties saugiai ir užtikrintai, lengviau susitvarkyti su netikėtomis išlaidomis ir atsiradus vaikeliui. Žinoma, tokios išlaidos labai priklauso nuo kiekvienos šeimos galimybių ir poreikių, bet yra keli dalykai, kuriuos norėčiau patarti visoms būsimoms mamoms“, – sako B. Garuckė. 

Drąsiai apie finansus kalbėkitės šeimoje

Planuojant šeimos pagausėjimą reikia nusiteikti tam, jog visko į priekį numatyti tikrai nepavyks. Net ir labai kruopščiai planuojant išlaidas, visada atsiras kažkas, ko nebuvote numatę ar suplanavę iš anksto.

Tačiau žinoma tinklaraštininkė pataria, jog to nereikėtų bijoti. Svarbiausia – visada atvirai kalbėtis su savo antra puse apie šeimos finansinę padėtį ir būdus, kaip būtų galima sutaupyti ir kaip ateityje bus valdomi pagausėjusios šeimos finansai.

„Mes su vyru dar būdami dviese, visada drąsiai kalbėdavomės apie savo šeimos finansinę padėtį. Drauge planuodavomės savo finansus bei išlaidas, tad pagausėjus šeimai tai nebuvo jokia naujiena. Manau, svarbiausia šeimoje yra atvirumas. Gimus vaikui svarbu įsivertinti savo finansinę situaciją apskaičiuojant pajamas bei išlaidas, įsiklausant į vienas kito poreikius, taip pat atsižvelgiant į vaiko poreikius, nusistatant tiek trumpalaikius, tiek ilgalaikius finansinius planus. Reikia suprasti, kad gimus vaikui ir jam augant tikrai ne kartą bus susiduriama su neplanuotomis išlaidomis, tad vienas iš finansinių sprendimų yra išankstinis taupymas. Išsiugdžius taupymo įprotį – kas mėnesį atsidėti tam tikrą sumą tikrai nėra sudėtinga“, – sako B. Garuckė.

Investuokite į svarbiausius kasdien naudojamus pirkinius

Apie vaikų auginimą ir jiems reikalingus pirkinius yra daugybė knygų, kuriomis dažnai remiasi būsimi tėvai. Kiekviena knyga turi savo patarimus, ko reikia, todėl jaunoms šeimoms labai lengva pasimesti ir išlaidų liūną, nes atrodo, kad reikia visko.

Adelės mama B. Garuckė pabrėžia, jog nereikėtų pulti pirkti visko, ką pataria kiekviena knyga, kitaip su finansų valdymu bus iš tiesų sudėtinga. Ji pataria kritiškai vertinti visus patarimus, savo norus ir nebijoti ieškoti geriausio pasiūlymo, o ne pulti pirkti pirmo į akį kritusio daikto. 

„Kūdikiams bei vaikams skirtų tų pačių prekių kainos ženkliai svyruoja ir ne visada tai, kas brangu ar turi žinomą prekės vardą, yra geriau už tai, kas kainuoja pigiau, bet nėra tiek žinoma. Todėl nereikėtų pasiduoti blizgiems žurnalų viršeliams. Pirmiausia siūlau pagalvoti apie reikalingiausius ir būtiniausius dalykus, kuriems nevertėtų taupyti. Aš daugiausiai dėmesio skyriau vėžimėliui ir autokėdutei. Šie daiktai išties naudojami kiekvieną dieną ir jų kokybė bei patogumas vaikui yra labai svarbus. Taip pat verta pasiplanuoti didesnes išlaidas vaiko lovytei bei kokybiškiems patalams. Tai dalykai, kuriais reikia ir kiek ilgiau pasidomėti bei išbandyti“, – sako B. Garuckė.

Nebijokite panaudotų daiktų vaikams

Šiandien, kai taip dažnai kalbame apie tvarumą, ekonomiškumą ir ekologiją, būtina paminėti, jog į tai reikėtų atkreipti dėmesį ir planuojant būsimas išlaidas vaikui. 

Todėl žinoma tinklaraštininkė pataria nepraleisti pro akis įvairių socialinių tinklų grupių, internetinių parduotuvių ir forumų. Čia mamos, jau užauginusios savo atžalas, dalijasi jų daiktais, kurių kokybė puiki, o kaina kur kas geresnė nei parduotuvėse.

„Labai populiaru vaikų daiktais keistis tarpusavyje – mūsų draugių tarpe tikrai vyksta puikūs mainai ir daiktai keliauja iš vienos pas kitą. Taip pat manau, kad galima nemažai sutaupyti perkant vienus ar kitus padėvėtus daiktus – tikrai paieškojus galima rasti už ženkliai mažesnę kainą padėvėtų, bet puikios būklės daiktų – nuo kūdikio lovelės iki vežimo, nuo žaislų iki drabužių. Man labai patinka pastaruoju metu vyraujanti tvarumo mada, nes ji padeda ne tik sutaupyti, tačiau ir  neapsikrauti daiktais, tapti draugiškesniais aplinkai“, – rekomenduoja moteris.

Prieš perkant – išbandykite

Tinklaraštininkė teigia, kad norint nešvaistyti pinigų be reikalo – svarbu neskubėti pirkti. Anot B. Garuckės, pasižiūrėjus įvairių reklamų ar paskaičius mamyčių forumų tikrai gali atrodyti, jog visko reikės ir jums, tačiau reikia nepamiršti, jog kiekvienas vaikas yra labai skirtingas, todėl kas tinka vienam – nebūtinai tiks ir kitam vaikui.

„Turiu patarimą visoms mamoms – pirmiausia, įsigykite tik pačius būtiniausius daiktus ir tik gimus vaikui rinkitės kitus, mažiau aktualius, nes matysite, kokie yra vaiko bei jūsų pačių poreikiai, ko dar trūksta ir ko reikėtų. Vienas iš pavyzdžių – nešioklė. Ji kainuoja tikrai nemažai, tačiau ne visiems vaikams ji prigyja. Aš ir pati pradžioje pasiskolinau pabandyti ir tik vėliau pirkau, nes supratau, kad man ir vaikui ji yra labai patogi ir tikrai bus naudojama kasdien. Draugė nešioklę pirko iškart ir jai šis pirkinys visiškai nepasiteisino, nes nuo pat pirmų jo naudojimo dienų vaikui sėdėti nešioklėje tiesiog nepatiko“, – patirtimi dalijasi žinoma mama.

Parašykite komentarą