Sveikinimai epistolinio rašinio konkurso dalyvius pasieks neįprastu būdu

Viena iš gegužės mėnesio dienų Susisiekimo ministerijoje paprastai būna šventė – tądien apdovanojami Pasaulinės pašto sąjungos ir UNESCO organizuojamo tarptautinio epistolinio rašinio konkurso laureatai Lietuvoje. Šiais metais dėl Covid–19 pandemijos apdovanojimai vyksta kiek neįprastu, bet tuo pačiu labai simboliniu būdu – ministro sveikinimai, diplomai ir medaliai, simbolinės dovanėlės pas moksleivius keliauja paštu.  

„Kaip ir daugelyje kitų sričių, virusas paskatino paieškoti originalių sprendimų ir apdovanojant konkurso laureatus. Kasmet Lietuvos moksleiviai šiam konkursui parašo apie šimtą rašinių, todėl jų pastangas norisi įvertinti. Tai, kad apdovanojimai ir padėkos konkurso laureatus pasiekia pašto keliu, siejasi su pačia konkurso idėja – juk vaikai konkursui rašo laiškus, be to, vieni iš konkurso organizatorių yra pašto atstovai. Dėkojame kiekvienam dalyvavusiam konkurse – už drąsą kurti, gebėjimą paskatinti suklusti, Lietuvos vardo garsinimą“,  – sako susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič. 

Šiais metais tarptautinis epistolinio rašinio konkursas vyksta jau 49-tą kartą. Šį kartą moksleiviai buvo kviečiami rašyti žinutę suaugusiajam apie pasaulį, kuriame gyvename. 

Konkursas organizuojamas dviem pakopomis: pirmiausia išrenkamas vietinis šalies nugalėtojas, tada jo rašinys išverčiamas į prancūzų kalbą ir siunčiamas Pasaulinės pašto sąjungos tarptautiniam biurui, ir rašinys tada dalyvauja tolimesniame konkurso etape, kurio metu renkamas geriausio rašinio autorius tarptautiniu mastu. 

2020-ųjų geriausio epistolinio rašinio autore Lietuvoje pripažinta Panevėžio Alfonso Lipniūno progimnazijos septintokė Viltenė Vaitkevičiūtė (mokytoja Gražina Trybienė) – jos rašinys išverstas į prancūzų kalbą ir jau išsiųstas į tolimesnį konkurso etapą. Taip pat išrinkti antros ir trečios vietos autoriai – šie moksleiviai gaus diplomus bei medalius. Dar keletui moksleivių keliauja specialios padėkos. Iš viso sveikinimų ir Lietuvos pašto dovanėlių sulauks 14 vaikų. Simbolinės dovanos keliauja ir laureatų mokytojams.  

„Prisėdame prie šio konkurso organizavimo siekdami paskatinti jaunus žmones – kurti, nebijoti garsiai reikšti mintis, siekti daugiau. Šių metų rašinio tema tuo pačiu buvo ir puiki galimybė suaugusiems išgirsti vaikus – mes – suaugę neretai pranykstame savo rūpesčiuose ir nepastebime aplinkinio pasaulio grožio ar unikalumo, o vaikai jį mato dažnai kur kas detalesnį ir nuspalvintą visai kitomis spalvomis“, – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Lietuvoje konkursą organizuoja Lietuvos paštas kartu su Susisiekimo ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. 

Daugiau apie konkursą galima sužinoti čia

Parašykite komentarą