Prezidentas: kalbėdami apie Birželio 14-ąją, minime du žodžius – gedulą ir viltį

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Birželio 14-osios – Gedulo ir vilties dienos – proga dalyvavo okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukoms pagerbti skirtuose renginiuose.

„Su giliu liūdesiu ir gėla prisimename dešimtis tūkstančių žmonių, kurie buvo jėga atplėšti nuo savo šaknų, sugrūsti į gyvulinius vagonus ir išbarstyti Sibiro platybėse. Pagerbiame tuos, kurie prarado savo namus ir artimuosius, buvo palikti bado, šalčio ir mirties malonei. Pirmasis trėmimas kartu buvo ir skaudžiausias. Masinis teroras nubraukė paskutines iliuzijas dėl okupantų valdžios ketinimų. Birželio 14-oji tapo perspėjimu, kad bus siekiama ištrinti visą tarpukario valstybės palikimą ir palaužti bet kokią nepriklausomos Lietuvos viltį“, – kalbėdamas Aukų gatvėje sakė šalies vadovas.

Anot Prezidento, tai buvo visų Lietuvos žmonių tragedija. Lietuviai, žydai, lenkai, baltarusiai, rusai – visi dalinosi gyvenimo Sibire vargais. Jie išsivežė į tremtį savo prisiminimus, žinias ir įgūdžius – dalelę okupuotos, tačiau nenugalėtos Lietuvos. Dalis sugrįžo, jau pažymėti „liaudies priešo“ ženklu, ir turėjo iš naujo kabintis į gyvenimą, kęsdami diskriminaciją ir režimo patyčias.

Pagerbdamas okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukas, šalies vadovas pabrėžė, kad neatsitiktinai, kalbėdami apie Birželio 14-ąją, minime du žodžius – gedulą ir viltį. Tremtinių ir jų artimųjų patirtis ne tik teikė skausmo, bet ir skatino nepasiduoti. Istorinės skriaudos atminimas grindė kelią nepriklausomos valstybės atkūrimui. Šiai svajonei išsipildžius, mūsų pareiga užtikrinti, kad istorinės tragedijos nesikartotų naujais pavidalais.

Šalies vadovas palinkėjo ir toliau kurti nepriklausomą, laisvės idealais paremtą, žmogaus teises gerbiančią Lietuvos valstybę, kad šios dienos gedulas visada primintų mums apie nemirtingą viltį.

Prezidentas taip pat pradėjo istorinės atminties akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ ir kartu su ponia Diana Nausėdiene skaitė ištremtųjų pavardes, taip pagerbdamas okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukas. Skaitymai vyko ir internetu, juose dalyvavo užsienio lietuviai. Skaitymai tęsis visą naktį.

Gedulo ir vilties dienos proga Prezidentas taip pat dalyvavo šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Nepriklausomybės aikštėje bei eisenoje Gedimino prospektu link paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje.

Parašykite komentarą