Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Šalpos pensijų gavėjai priversti gyventi žemiau skurdo ribos“

2020 m. birželio 15 d. pranešimas žiniasklaidai

Seime registruotas projektas, kuriuo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė Dovilė Šakalienė ir frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė siūlo didinti šalpos pensijas ir valstybės remiamas pajamas. Pagal dabartinį teisinį reglamentavimą šalpos pensija ir valstybės remiamos pajamos tesudaro pusę sumos, reikalingos asmens būtiniausiems poreikiams (maistui, vaistams, higienos priemonėms ir pan.).

„Minimalių vartojimo poreikių dydis laikomas absoliutaus skurdo riba. Vadinasi, šalpos pensiją gaunantis žmogus pasmerkiamas gyventi dvigubai skurdžiau nei absoliutaus skurdo riba. Ar jis tuomet turėtų valgyti kas antrą dieną? Nemažai šalpos pensijų gavėjų yra neįgalius vaikus auginusios mamos, nesukaupusios darbo stažo – ar tokiu būdu jas valstybė baudžia antrą kartą?“ – klausia viena iš pataisos iniciatorių D. Šakalienė.

Socialdemokračių registruotoje pataisoje siūloma, kad šalpos pensija sudarytų ne mažiau kaip 76 procentus, o valstybės remiamos pajamos – 70 procentų praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydžio. Minimalių vartojimo poreikių dydį kasmet apskaičiuoja ir nustato Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Šalpos pensijos mokamos žmonėms su negalia nuo vaikystės ir žmonėms, kurie nėra sukaupę stažo (pavyzdžiui, neįgalieji ar neįgalius artimuosius slaugę žmonės).

„Akivaizdu, kad neįmanoma išgyventi už sumą, kuri tesudaro pusę minimalių vartojimo poreikių dydžio. Jeigu valstybė nenori stumti žmonių į skurdą, tai būtina pakelti ir šalpos pensijas, ir valstybės remiamas pajamas bent iki 76 ir 70 procentų, ateityje turint tikslą pasiekti 90 procentų minimalių vartojimo poreikių dydžio. Tai būtų efektyvi priemonė nepriteklių patiriančių asmenų atžvilgiu, ir neiškreiptų jų paskatų integruotis į darbo rinką“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė R. Budbergytė.

Pasak pataisų iniciatorių, šios lėšos eitų į vidaus vartojimą, tad logiška priimti pataisas kaip įmanoma greičiau, kuomet valstybės prioritetas yra vidaus apyvartos skatinimas.

Parašykite komentarą