Protestas dėl neskaidrios atrankos į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą

LR socialinių reikalų ir darbo ministerijoje vyko Lietuvos atstovų atranka į Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetą (EESRK). Šis komitetas yra svarbi institucija ES teisėkūros procese, atstovaujanti darbdavių, darbuotojų ir nevyriausybinių organizacijų interesams. Lietuvai ir visai Europos Sąjungai stengiantis atsitiesti po COVID-19 sukeltos ekonominės ir socialinės krizės, EESRK nariai gali suvaidinti reikšmingą vaidmenį formuojant ES ekonomikos atstatymo politiką taip, kad ji geriausiai atitiktų mūsų šalies lūkesčius.

Atsižvelgiant į tai, atrodytų, jog  Lietuvos Respublikos Vyriausybė turėjo dėti visas pastangas, kad valstybei atstovautų tinkamai pasirengę, kompetentingi ir skaidriai bei sąžiningai atrinkti asmenys. Deja, LR socialinės ir darbo apsaugos ministerijos organizuotas atrankos procesas labiau panašėjo į iš anksto surežisuotą išankstinių susitarimų įteisinimą nei į objektyvų pretendentų vertinimą.  

Abejones dėl atrankos skaidrumo pasėjo jau LR Vyriausybės patvirtintas vertinimo tvarkos aprašas, kuriame net nenumatyta galimybė apskųsti ar užprotestuoti vertinimo komisijos sprendimą. Tvarkos aprašas taip pat neleidžia pretendentui susipažinti su savo konkurentų pokalbio įrašu. Viskas lieka paslaptyje ir visagalės atrankos komisijos žinioje bei malonėje.

Negana to, į vertinimo komisijos sudėtį buvo įtraukta atstovė iš profesinių sąjungų organizacijos, kuri vertino konkuruojančių (!) profesinių sąjungų kandidatų atsakymus. Nors šiuo atveju sveikas protas sakytų, kad tai yra akivaizdus interesų pažeidimas, tačiau mūsų šalyje sveikas protas ir teisingumas, deja, ne visada laimi. Visgi  absurdo viršūnė buvo pasiekta, kai neturinti nei filologinio išsilavinimo, nei ekspertinių žinių, minėta komisijos narė savo konkurentams klausimus uždavinėjo… anglų kalba. Situacija, kai paviršutiniškas anglų kalbos žinias turintis suinteresuotas asmuo vertina konkurentų pasisakymus, ko gero, galima tik „švogerinių“ tradicijų niekaip neatsikratančiame krašte. Nenuostabu, kad po tokios „objektyvios“ atrankos, tarp trijų laimėtojų pateko net du kandidatai iš tos pačios organizacijos, kuriai priklauso ir komisijos narė.  

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ reiškia apgailestavimą, kad jau šešiolika metų ES nare esanti Lietuva vis dar nesugeba ištrūkti iš sovietinio mentaliteto gniaužtų, trukdančių mūsų valstybei tapti tikrai modernia vakarietiška demokratija. Esame įsitikinę, kad vertinimo komisijoje turėjo dalyvauti arba visų darbuotojų organizacijų atstovai, arba, nesant išankstinio sutarimo dėl bendro atstovo delegavimo, turėjo būti sudaryta galimybė visoms organizacijoms dalyvauti stebėtojų teisėmis.

LPS „Sandrauga“ reikalauja pripažinti komisijos vertinimo rezultatus negaliojančiais ir skelbti naują atranką. Apie galimus skaidrumo ir teisingumo principų pažeidimus bus informuotos atitinkamos Europos Sąjungos bei Lietuvos institucijos, taip pat tarptautinės organizacijos, kurios, reikia tikėtis, atkreips dėmesį į šią problemą ir užskirs kelią tokios praktikos taikymui ateityje.  

Parašykite komentarą