Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Rasos Budbergytės pranešimas: „Valstybinio banko steigimui priešinasi tie, kas remia bankininkų interesus“

2020 m. birželio 17 d. pranešimas žiniasklaidai

Valstybinio plėtros banko steigimui oponuojantys konservatoriai ir liberalai gina stambiųjų bankininkų, o ne žmonių interesus, sako Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

„Bankų sektoriuje yra susiformavusi oligopolija, praktiškai nėra konkurencijos. Didieji rinkos žaidėjai kraunasi pelną keldami papildomus mokesčius banko paslaugų vartotojams. Per dešimt metų Lietuvai nepavyko pritraukti nė vieno naujo banko. Ir valstybinis bankas čia yra išeitis“, – teigia R. Budbergytė.

Jos nuomone, konservatoriai ir liberalai, kritikuodami valstybinio banko idėją, siekia išlaikyti esamą padėtį.

„Valstybinis bankas galėtų teikti paskolas mažam ir vidutiniam verslui – dabar bankai tai daro labai vangiai. Taip pat bankų skyriai galėtų atsirasti ten, kur žmonės gyvena, teikti paskolas šeimoms, finansuoti pirmojo būsto programą. Manau, kad konservatoriai ir liberalai, peikdami šią idėją, tiesiog gina bankininkų interesus“, – komentuoja R. Budbergytė.

Pasak politikės, valstybiniai plėtros bankai sėkmingai veikia Vokietijoje, Lenkijoje, Norvegijoje ir kitose Europos šalyse.

„Nereikia gąsdinti žmonių visokiais sovietmečio valstybinių krautuvių baubais – valstybiniai bankai yra normali vakarietiška praktika. Kai laisva rinka neveikia, turi įsikišti valstybė – tai yra jos pareiga. Visos galimybės sukurti valstybinį banką Lietuvoje yra ir didžiausią naudą pajustų paprasti žmonės“, – vertina R. Budbergytė.

Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbančiai R. Budbergytei apmaudu, kad valstybinio banko poreikį dešiniosios politinės jėgos bando nurašyti rinkimų kampanijai. Socialdemokratai dar pernai paragino Vyriausybę ir politines partijas rengtis Valstybinio banko steigimui, pasirinkti Lietuvai tinkamiausią modelį. Pernai metų apklausų duomenimis, daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų pritarė Valstybinio banko steigimui, o pandemijos iššūkiai, ekonominė krizė tik sustiprino tokios institucijos poreikį.

„Per karantiną mūsų fondai ir agentūros nepateisino verslo ir žmonių lūkesčių. INVEGA parodė savo bejėgiškumą, kai pinigai taip ir nepasiekė verslo. Tad ar ir toliau steigsime dar tokias nepasiteisinusias „invegas“ ir panašius darinius?“ – klausia Seimo narė.

Socialdemokratai praėjusiais metais gruodį paviešino siūlymus, kad Lietuvoje valstybinis bankas galėtų veikti keliose svarbiose srityse: būsto paskolų prieinamumo, siekiant sumažinti palūkanas gyventojams, smulkiojo ir vidutinio verslo finansavimo užtikrinimo, ypač regionuose ir energetinio efektyvumo rinkoje. Taip pat tuo metu buvo siūloma svarstyti mobiliojo banko paslaugas, kurios būtų patogios regionų gyventojams.

Parašykite komentarą