„Baltisches Haus“ suteiktas jau trečias BREEAM sertifikatas

Komercinio nekilnojamojo turto plėtros ir valdymo bendrovės „Baltisches Haus“ prekybos paskirties pastatas, esantis Panevėžyje, Ragaudžių g. 2, įvertintas tarptautiniu tvariųjų pastatų BREEAM sertifikatu (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method), atspindinčiu pastatų valdymo kokybę bei poveikį aplinkai. BREEAM sertifikatu įvertintame pastate pagrindinis nuomininkas yra prekybos tinklas „Rimi“.

Pastatas gavo aukštą „Very good“ lygio vertinimą pagal „BREEAM In-Use“ sertifikavimo schemą, o stipriausiomis pripažintos atliekų tvarkymo, vandens suvartojimo ir medžiagų panaudojimo kategorijos. Tai – jau trečias bendrovei „Baltisches Haus“ suteiktas BREEAM sertifikatas iš viso ir antras šiais metais.

„Skaičiuojama, kad daugelyje Europos šalių pastatai yra stambiausi energijos vartotojai, o Europos Sąjungoje juose vidutiniškai sunaudojama 40 % galutinės energijos ir sugeneruojama apie 36 % išmetamo anglies dvideginio (CO2) kiekio. Būdami ne tik vieni didžiausių Lietuvoje komercinių pastatų vystytojų, bet ir elektros energijos pirkėjų, mes jaučiame atsakomybę prieš mus supančią aplinką, pastatuose dirbančius ir besilankančius žmones, todėl ir toliau ketiname orientuotis tik į aukštos energetinės klasės ir tvarių prekybos paskirties objektų statybą. Malonus sutapimas, kad bendradarbiavimo su mažmeninės prekybos tinklu „Rimi“ pradžią galime pažymėti ir darnaus bei gamtai draugiško pastato sertifikatu“, –  sako „Baltisches Haus“ direktorius Audrius Masionis.

Pasak „Rimi“ Nekilnojamo turto skyriaus vadovo Mindaugo Žilinsko, plėtoti veiklą taip, kad jos aplinkai daromas poveikis būtų kuo mažesnis, – vienas iš siekių, kuris lemia tiek kasdienius, tiek strateginius verslo sprendimus.

„Svarbu, kad šiuo požiūriu vadovautųsi ir mūsų partneriai, su kuriais bendradarbiaujame plėtodami ilgalaikius ir imdamiesi naujų plėtros projektų. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai esame užsibrėžę tikslą iki 2023 metų pabaigos išplėsti „Rimi“ prekybos tinklą iki 100 parduotuvių visoje Lietuvoje“, – sako M. Žilinskas.

Naujai atidaromuose prekybos centruose, kaip ir įvertinimą gavusiame Ragaudžių „Rimi“, diegiamos aplinką tausojančios ir resursus taupančios technologijos, tokios kaip CO2 šaldymo sistema, judesio daviklių reguliuojama apšvietimo sistema, pirkėjams įrengiamos elektromobilių pakrovimo stotelės.

„Šis, Panevėžyje praėjusių metų pabaigoje, atidarytas prekybos centras – pirmasis, įrengtas „Baltisches Haus“ pastatytame ir valdomame pastate. Tokie partneriai skatina mus dar labiau pasitempti bei ieškoti sprendimų, draugiškų aplinkai, darbuotojams ir pirkėjams“, – sako M. Žilinskas. 

Į daugiau nei 1600 m2 A+ energetinio efektyvumo pastatą „Baltisches Haus“ investavo beveik 1,7 mln. eurų. Be pagrindinės nuomininkės „Rimi“ parduotuvės jame yra įsikūrę „Gintarinė vaistinė“, „Vilniaus alaus“ parduotuvė, kavinė, gėlių salonas. Šalia prekybos centro įrengta 85 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kuroje yra dvi vietos, skirtos elektromobiliams pasikrauti.

Iš viso Lietuvoje BREEAM sertifikatas yra suteiktas šešiems prekybos paskirties segmente veikiantiems pastatams.

 

Šiuo metu „Baltisches Haus“ savo nekilnojamojo turto portfelyje turi apie 260 000 kv. m. komercinės paskirties patalpų 39 Lietuvos miestuose. Jose savo verslus plėtoja daugiau nei 650 įmonių, vykdančių įvairias veiklas: maisto prekių parduotuvės, kavinės, vaistinės, lažybų punktai, sporto klubai, grožio salonai ir kt.

Parašykite komentarą