Po svarstymo pritarta kolegialių organų asmens sveikatos priežiūros įstaigose steigimui

Seimas po svarstymo pritarė Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimams (projektas Nr. XIIIP-4565(2). Projektu siūloma nustatyti, kad Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) asmens sveikatos priežiūros viešosios įstaigos privalo turėti kolegialius organus: stebėtojų tarybą, gydymo tarybą, slaugos tarybą.

Į stebėtojų tarybą negalėtų būti paskirti asmenys, kurie dirba įstaigos vadovu, vadovo pavaduotoju, padalinių ir filialų vadovais, vyriausiaisiais finansininkais (buhalteriais), dirba institucijose, vykdančiose privalomąjį sveikatos draudimą, taip pat Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijoje, veikiančioje prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Gydymo tarybą sudarytų įstaigos padalinių ir filialų gydytojai. Slaugos taryba būtų sudaroma iš įstaigos padalinių ir filialų slaugos specialistų.

Siūloma, kad gydymo taryba svarstytų asmens sveikatos priežiūros organizavimo ir tobulinimo klausimus, periodiškai rengtų klinikines konferencijas, svarstytų naujų asmens sveikatos priežiūros technologijų įsigijimo klausimus. Slaugos taryba svarstytų pacientų slaugos organizavimo ir tobulinimo klausimus. Numatoma, kad gydymo ir slaugos tarybos svarstomais klausimais galėtų teikti rekomendacinio pobūdžio pasiūlymus įstaigos vadovui. Jeigu įstaigos vadovas su pasiūlymu nesutiktų, tarybos savo pasiūlymus galėtų pateikti steigėjams.

Gydymo tarybai ar slaugos tarybai pirmininkauti negalėtų įstaigos vadovas, vadovo pavaduotojas, padalinio ir filialo vadovas.

Svarstomu įstatymo projektu numatoma LNSS viešųjų įstaigų medicinos etikos komisijoms suteikti papildomas funkcijas, susijusias su sveikatos priežiūros specialistų elgesio ir sveikatos priežiūros specialistų tarpusavio etikos klausimų sprendimu. Taip pat siūloma panaikinti nuostatą, kad LNSS valstybės ir savivaldybių biudžetinės ir viešosios įstaigos privalo turėti valdymo organą administraciją ir numatyti, kad vienasmenis įstaigos valdymo organas yra įstaigos vadovas.

Įstatyme siūloma nustatyti, kad savivaldybės tarybos narys negalėtų būti skiriamas į savivaldybės Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) viešosios įstaigos stebėtojų tarybos narius. Šią nuostatą siūloma įtvirtinti atsižvelgiant į tai, kad šių metų vasario 1 dieną įsigaliojusiais Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimais nustatyta, kad savivaldybės tarybos nario pareigos yra nesuderinamos su tos viešosios įstaigos, kurios savininkas ar vienas iš dalininkų yra savivaldybė, vienasmenio vadovo ir kolegialaus valdymo organo nario pareigomis.

Projektui ir lydimajam teisės aktui po svarstymo pritarė 84, prieš balsavo vienas, susilaikė 9 Seimo nariai.

Parašykite komentarą