Dėl Šiaulių miesto savivaldybės sprendimo gali tekti uždaryti gydymo įstaigose įsikūrusias vaistines

Lietuvoje paskelbus karantiną, savo veiklą sustabdyti turėjo dalis įmonių, negalėjusių naudotis savivaldybių nuomojamomis patalpomis, tarp jų – ir vaistinės, įsikūrusios valstybinėse gydymo įstaigose. Nacionalinės vaistų prekybos asocijacija tikina, kad su savivaldybėmis pasirašytose sutartyse nurodyta, jog galimybė naudotis išsinuomotu turtu yra būtina nuostata nuomos mokesčio skaičiavimui ir mokėjimui. To nepaisydama, Šiaulių miesto savivaldybė, vienintelė visoje šalyje, nesudarė lengvatinių sąlygų vaistinėms, įsikūrusioms gydymo įstaigose ir negalėjusioms dėl saugumo sumetimų vykdyti savo veiklos karantino metu.

„Šiuo metu Šiauliuose Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) ir Šiaulių centro poliklinikoje veikia dvi vaistinės. Abiejose vaistinėse iki karantino dirbo po 3 darbuotojus, tačiau neaišku, ar šias darbo vietas ir klientams patogiose vietose įsikūrusias vaistines pavyks išsaugoti jam pasibaigus“, – pasakoja Nacionalinės vaistų prekybos asocijacijos direktorė Jūratė Kulberkienė.

Ji pratęsia, kad prasidėjus koronaviruso pandemijai, vaistines šiam laikotarpiui reikėjo uždaryti: „Patekimas į vaistines, esančias gydymo įstaigose, pacientams buvo visiškai apribotas – poliklinikos užsidarė ir užsitvėrė koridorius, kad tarp skyrių negalėtų vaikščioti ligoniai, prie durų atsirado budintis personalas, į medicinos įstaigas, remdamasis griežtais saugumo reikalavimais, įsileidęs tik išskirtiniais atvejais, tad tokiose įstaigose esančios vaistinės buvo priverstos užverti duris.“

Su kitomis savivaldybėmis problemų neturėjo

Jos teigimu, Šiaulių miesto savivaldybė buvo vienintelė visoje šalyje, kuri nepatenkino prašymo sumažinti arba iš viso panaikinti nuomos mokestį karantino metu.

„Vyriausybei Lietuvoje įvedus karantiną, vaistinės raštiškai kreipėsi į savivaldybes, prašydamos atleisti gydymo įstaigose įsikūrusias vaistines nuo nuomos mokesčio tol, kol šalyje tęsis paskelbta padėtis. Kadangi šios vaistinės tapo nepasiekiamos darbuotojams ir pacientams dėl priežasčių, nepriklausiusių nei nuo savivaldybių, nei nuo mūsų, visos savivaldybės, išskyrus Šiaulių miesto, sutiko arba sumažinti nuomos mokestį 80 proc., arba pilnai nuo jo atleisti. Vaistinės gavo tik pasiūlymą atidėti nuomos mokėjimą kuriam laikui“, – sako J. Kulberkienė.

Gali tekti uždaryti vaistines

Anot Nacionalinės vaistų prekybos asocijacijos direktorės, Šiaulių miesto savivaldybė neįsigilino į susiklosčiusią situaciją. Ji pratęsia, kad galimybė išsinuomotą turtą naudoti pagal nuomos sutartyje numatytą paskirtį yra būtina sąlyga nuomos mokesčio skaičiavimui ir mokėjimui.

„Tikimės, kad Šiaulių miesto savivaldybė persvarstys šį sprendimą, nes jis gali skaudžiai atsiliepti ne tik vaistinėms, bet ir miesto gyventojams. Nevykdant veiklos, įmonės patiria nuostolius, todėl realu, kad vaistinės poliklinikose, tai yra ypatingai pacientams patogiose vietose, bus priverstos užsidaryti– bet kokiu atveju, tai būtų skaudus smūgis šiauliečiams“, – tvirtina pašnekovė.

Ji priduria, kad į Šiaulių miesto savivaldybės administraciją buvo kreiptąsi net keletą kartų, tačiau įtikinti karantino metu sumažinti nuomos kainą arba nuo šio mokesčio visiškai atleisti nepavyko.

Parašykite komentarą