Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Lauryno Kasčiūno pranešimas: parlamentaras siūlo Seimui išsikelti strateginį tikslą: per artimiausią dešimtmetį užtikrinti Lietuvos technologinę nepriklausomybę nuo nepatikimų gamintojų

2020 m. birželio 22 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas parengė rezoliuciją dėl technologinės nepriklausomybės nuo nepatikimų gamintojų užtikrinimo, kurioje ne tik kviečiama per artimiausią dešimtmetį užtikrinti Lietuvos technologinę nepriklausomybę nuo nepatikimų gamintojų, bet taip pat raginama Vyriausybę kuo skubiau pasirašyti dvišalį susitarimą su JAV dėl bendradarbiavimo užtikrinant 5G ryšio saugumą ir paremti JAV iniciatyvą dėl švaraus 5G informacijos perdavimo kanalo, siekiant užtikrinti netrukdomą ir saugų diplomatinės bei gynybinės informacijos apsikeitimą tarp Lietuvos ir JAV.

 „Technologijos mūsų gyvenime vaidins vis didesnį vaidmenį. Tuo pačiu didindamos saugumo rizikas, susijusias su nepatikimų gamintojų technologijų naudojimu sektoriuose, nuo kurių priklauso valstybės nacionalinis saugumas. Pastebima, kad Lietuvos institucijos ir Lietuvos partneriai atskleidžia vis daugiau rizikų nacionaliniam saugumui, susijusių su nepatikimų technologijų naudojimu jautriuose sektoriuose. Todėl Lietuva turi skirti ypatingą dėmesį užtikrinant naujos kartos judriojo ryšio (5G ryšio) infrastruktūros, nuo kurios priklausys valstybės ekonominė ir socialinė gerovė, saugumą“, – sako L. Kasčiūnas.

Rezoliucijoje kviečiama suformuluoti naują nacionalinį strateginį tikslą – per artimiausią dešimtmetį užtikrinti Lietuvos technologinę nepriklausomybę nuo nepatikimų gamintojų.

L. Kasčiūnas sako, kad, visų pirma, Lietuvai būtina aktyviai dalyvauti Europos Sąjungos ir NATO diskusijose 5G ryšio saugumo klausimais bei stiprinti dvišalį dialogą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis bei kuo skubiau pasirašyti dvišalį susitarimą su JAV dėl bendradarbiavimo užtikrinant 5G ryšio saugumą ir paremti JAV iniciatyvą dėl švaraus 5G informacijos perdavimo kanalo, siekiant užtikrinti netrukdomą bei saugų diplomatinės bei gynybinės informacijos apsikeitimą tarp Lietuvos ir JAV.

Rezoliucija siūloma peržiūrėti Nacionalinio saugumo strategiją, grėsmių sąrašą papildant rizikomis, susijusiomis su 5G ryšio saugumu ir nesaugių informacinių technologijų naudojimu nacionaliniam saugumui svarbiuose objektuose bei valstybės institucijose. Vėliau parengiant ir atskirą Lietuvos technologinės nepriklausomybės nuo nepatikimų gamintojų strategiją.

Taip pat siūloma papildyti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymą, į tokių objektų sąrašą įtraukiant visus telekomunikacijų operatorius ir 5G ryšio infrastruktūrą.

Rekomenduojama atnaujinti kibernetinio saugumo reikalavimus ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros ir nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų operatoriams bei parengti nepatikimų gamintojų, kurių įrangos naudojimas draudžiamas šiuose objektuose, sąrašą. Nustatant pereinamąjį laikotarpį, per kurį šiuo metu naudojama nepatikimų gamintojų įranga turi būti pakeista.

Raginama parengti nepatikimų informacinių ir komunikacijos technologijų gamintojų vertinimo metodologiją, taip pat nepatikimų gamintojų sąrašo sudarymo ir peržiūros tvarką. Į sąrašą įtraukiant gamintojus, kurie gali patirti įtakas iš valstybių, kurios kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir neatitinka europinės bei transatlantinės integracijos kriterijų.

Parašykite komentarą