Po svarstymo pritarta projektui dėl Valstybinio plėtros banko steigimo

Seimas po svarstymo pritarė Seimo nutarimo projektui (Nr. XIIIP-4966(2) dėl Valstybinio plėtros banko steigimo ir valstybės dalyvavimo kreditų įstaigos kapitale.

Nutarimo projektu numatoma pripažinti Valstybinį plėtros banką valstybei svarbiu ekonominiu projektu ir įgalioti Vyriausybę ne vėliau kaip iki 2020 m. rugsėjo 1 d. pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Paramos struktūrinėms reformoms generaliniu direktoratu dėl techninės paramos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais. Taip pat Vyriausybė būtų įgaliota svarstyti valstybės dalyvavimo kredito įstaigų kapitale galimybes.

Dokumente pažymima, kad Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų ES (užima trečią vietą po Estijos ir Graikijos), o galimybės pritraukti naujus rinkos žaidėjus yra ribotos dėl objektyvių socialinės ir ekonominės raidos sąlygų (maža rinka, nepalankios demografinės tendencijos).

„Smulkiojo ir vidutinio verslo kreditų prieinamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių ES, o Valstybinio plėtros banko įsteigimas ir valstybės dalyvavimas kredito įstaigų kapitale galėtų sumažinti šį rinkos trūkumą“, – teigiama dokumente.

Kaip anksčiau yra minėjęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas, apžvelgus daugelį ES valstybių, didžioji dauguma jų turi ir plėtros bankus, ir valstybinius bankus, ir komercinius bankus. „Tų formų yra įvairių. Įvairūs yra ir tikslai. Nuo smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo, strateginių projektų, renovacijos, regionų finansavimo, regionų atskirties mažinimo ir finansų prieinamumo“, – yra tvirtinęs Biudžeto ir finansų komiteto vadovas.

Pasiūlymo iniciatoriai tikina, kad Valstybinis plėtros bankas padidintų finansinių paslaugų prieinamumą šalyje, ypač regionuose, ir galėtų paskatinti tvarią konkurenciją bankiniame sektoriuje, be to, tai yra perspektyvi alternatyva tradiciniams komerciniams bankams, galinti nukreipti finansinius išteklius projektams, orientuotiems į ilgalaikę socialinę ir ekonominę gerovę.

Po svarstymo už nutarimo projektą balsavo 53 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė 4 parlamentarai. Tam, kad jis būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Parašykite komentarą