Seimo narių Kazio Starkevičiaus ir Rasos Petrauskienės pranešimas: parlamentarai siūlo paremti bulvių sėklininkystę

2020 m. birželio 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Kazys Starkevičius ir Rasa Petrauskienė kreipėsi į žemės ūkio ministrą prašydami peržiūrėti rengiamas taisykles dėl daržininkų rėmimo ir pagal galimybes analogišką paramą kaip daržininkams teikti ir bulvių sėklininkyste užsiimantiems ūkininkams.

Žemės ūkio ministerija rengia ministro įsakymą dėl laikinosios valstybės paramos daržovių augintojams, kuriuo bus patvirtintos paramos teikimo taisyklės, tačiau jose nėra numatyta teikti paramą bulvių sėklininkyste užsiimantiems ūkiams.

„Jau ne kartą kreipiausi į Vyriausybę dėl selektyvios ir diskriminuojančios paramos ir pagalbos priemonių mūsų žemės ūkiui, bet krizės akivaizdoje Žemės ūkio ministerija ir toliau sėkmingai pamiršta smulkesnes, „ne tokias privilegijuotas“, ūkio sritis. Nejaugi taip sunku suprasti, kad visi, ne tik pienininkai, patyrė didelių nuostolių ir jų verslai laikosi ant išlikimo ribos?“ – sako Seimo narė R. Petrauskienė.

„Sėklinėmis bulvėmis paprastai jau prekiaujama kovo ir balandžio mėnesiais, bet šiemet tai buvo pats pandemijos pikas, todėl dėl prekybos ribojimų sėklinių bulvių augintojai negalėjo prekiauti ir patyrė didžiulius nuostolius. Pavyzdžiui, dėl Vyriausybės paskelbto karantino Klaipėdos rajono ūkininkas Petras Vasiliauskas per šį laikotarpį patyrė 90 tūkst. eurų nuostolį. Karantino laikotarpiu buvo uždrausta parduotuvių ir turgaviečių veikla ne maisto produktais, todėl dalis šio ūkio sertifikuotos produkcijos – apie 200 tonų sėklinių bulvių – liko neparduota. Dėl karantino daugiau nei mėnesiui buvo uždarytos visos parduotuvių tinklo „Žalioji stotelė“ ir kitos sėklų parduotuvės, o pagrindinis partneris agrofirma „Sėklos“ tą patį ūkininką informavo, kad negalės vykdyti savo įsipareigojimų, t. y. vykdyti prekybos iš anksto suplanuota apimtimi, be to, dalį anksčiau patiektų sėklinių bulvių pakuočių, kurių negalėjo parduoti dėl uždarytų parduotuvių, ūkininkui grąžino“, – konkretų pavyzdį pateikė K. Starkevičius.

Seimo narių nuomone, bulvių sėklininkystė yra viena iš labai svarbių žemės ūkio verslo šakų ir šios šakos jokiu būdu negalima ignoruoti.

Parašykite komentarą