Mobilioji katilinė aprūpins karštu vandeniu dalį Vilniaus Naujamiesčio pastatų

Kasmet ruošdami šilumos energijos tiekimo tinklą naujam šildymo sezonui sostinės savivaldybės bendrovė Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) atlieka profilaktinius (hidraulinius) bandymus ir nuosekliai renovuoja sostinės vamzdynus. Visa tai daroma tam, kad būtų užtikrintas kokybiškas ir nepertraukiamas šilumos energijos tiekimas miestiečiams. Kai dėl didelio masto darbų ilgesnį laiką būtina nutraukti karšto vandens tiekimą, bendrovė ieško galimybių panaudoti mobiliąją katilinę.

Eksploatuoti mobiliąją katilinę VŠT planuoja birželio 29 d. – liepos 3 d., kai bus vykdomi šilumos tinklo magistralės renovacijos darbai Naujamiesčio mikrorajone. Termofikacinis vanduo iš mobiliosios katilinės, įrengtos ant Taurakalnio, tą savaitę bus tiekiamas į vaikų darželį, 18 gyvenamųjų namų ir 2 administracinės paskirties pastatus, kuriems VŠT teikia paslaugas šiame mikrorajone ir kurie dėl vykdomų darbų 4-5 dienas negalėtų naudotis karštu vandeniu.

„Mobilioji katilinė – vienintelis toks įrenginys mūsų įmonėje, jos pagalba galime užtikrinti šilumos ir karšto vandens tiekimą, kuomet vykdome hidraulinius bandymus ir vamzdynų remonto darbus, ji būtų naudojama ir avariniais atvejais. Kilnojamą katilinę įrengiame ten, kur leidžia techninės sąlygos ir kur šilumos tiekimas yra gyvybiškai svarbus mūsų klientams, o alternatyvių šildymo priemonių jie neturi, pvz., ligoninėms, kūdikių namams, strateginiams miesto objektams. Pastaraisiais metais šią katilinę sėkmingai naudojame ir gyvenamųjų namų rajonuose, kuriuose vykdome didelio masto vamzdynų renovacijas. Pernai ji buvo eksploatuojama keletą savaičių Karoliniškėse, Lazdynuose ir Žirmūnuose“, – sako VŠT Perdavimo tinklo departamento direktorius Algimantas Sadauskas.

Pasak jo, pastatų plotas, kurį galima apšildyti naudojant bendrovės mobiliąją katilinę, priklauso nuo oro sąlygų ir klientų poreikių. „Jei vidutiniškai šildymui naudojama apie 50 W/m² apkrovą, bendras apšildomas plotas gali siekti iki 90000 m². Tai reiškia, kad aprūpinti šiluma galėtume tokius miesto mikrorajonus kaip Salininkai, Trakų Vokė, Dvarčionys“, – aiškina A. Sadauskas. Jo teigimu, VŠT naudojamos katilinės maksimalus galingumas sudaro 4,5 MW – tai yra galingiausia tokio tipo katilinė Lietuvoje. Tačiau mobiliosios katilinės eksploatavimą lemia techninės sąlygos, jos naudojimo procesas nėra paprastas. Apie 22 tonas sveriančios katilinės pervežimui iš vienos vietos į kitą yra naudojamas specialus vilkikas. Statant katilinę mieste, ypač tankiai apstatytose teritorijose, kartais sunku rasti tinkamą vietą, būtina gauti Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamento ir savivaldybės leidimus. Procese dalyvauja keletas tarnybų, tad jų sąveiką reikia suderinti ir iš anksto suplanuoti.

Klientus, kuriems dėl vykdomų tinklo rekonstrukcijų ir hidraulinių bandymų Naujamiestyje per ateinančią savaitę nebus galimybės naudotis karštu vandeniu, bendrovė informavo iš anksto keletą kartų. Apie išjungimus gyventojus ir pastatų savininkus turi informuoti ir pastatų administratoriai, pakabindami skelbimus laiptinėse ar siųsdami individualias žinutes.

„Tikrai suprantame, kad kelią dienų netekus galimybės naudotis karštu vandeniu net ir vasarą, nėra malonu. Todėl atsiprašome klientų dėl būsimų nepatogumų ir norime užtikrinti, kad tiek hidrauliniai vamzdynų bandymai, tiek beveik 50 metų eksploatuojamų vamzdynų rekonstrukcijos Naujamiestyje yra būtinos dėl pačių miestiečių gerovės. Užbaigę magistralės renovaciją mažiausiai 10 metų didžiojoje šio mikrorajono dalyje miestiečiai galės nepertraukiamai ir patikimai naudotis šiluma ir karštu vandeniu“, – teigia A. Sadauskas.

VŠT klientai, kurie bendrovės savitarnos svetainėje yra pateikę savo kontaktus, apie bendrovės planuojamus tinklo remonto darbus ir šilumos bei karšto vandens išjungimus yra informuojami individualiai el. paštu arba SMS žinutėmis. Norintys sužinoti, ar artimiausiu metu nėra suplanuotų karšto vandens išjungimų jų pastate, informaciją gali rasti VŠT tinklapyje (www.chc.lt).

Šįmet vykdant Naujamiesčio šilumos tinklo rekonstrukciją darbai numatyti atskirose jo atkarpose V. Kudirkos g., M. K. Čiurlionio g., J. Basanavičiaus g., Suvalkų g., M. Valančiaus g., K. Kalinausko g., Teatro, Rožių al. Mindaugo g. ir Pylimo g. Maždaug dviejų kilometrų ilgio vamzdynų rekonstrukcijai prireiks apie 2 mln. eurų, dalis jų bus finansuojama iš Europos Sąjungos paramos.

Apie VŠT

AB Vilniaus šilumos tinklai gamina šilumos ir elektros energiją bei teikia centralizuoto šildymo ir karšto vandens tiekimo paslaugas daugiau kaip 220 tūkst. sostinės namų ūkių bei organizacijų. Įmonės veiklos istorija prasidėjo 1958 m. Šiuo metu VŠT perdavimo tinklas siekia apie 741 m, didžiausias šilumos gamybos objektas – termofikacinė elektrinė, esanti pietvakarinėje Vilniaus miesto dalyje. Bendrovėje dirba 580 darbuotojų – apie 50 įvairių profesijų specialistų. VŠT rūpinasi patikimu ir kokybišku paslaugų tiekimu ekonomiškai pagrįstomis kainomis, taiko efektyvias klientų aptarnavimo praktikas, nuolat modernizuoja šilumos gamybos ir perdavimo sistemas, diegia inovatyvias technologijas, vykdo aplinkosaugos projektus. 99,4 proc. bendrovės akcijų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Parašykite komentarą