Prezidentas su Kroatijos Premjeru aptarė būsimas derybas dėl Daugiametės finansinės programos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu kalbėjosi su šiuo metu Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančios Kroatijos Ministru Pirmininku Andrejumi Plenkovičiumi. Pokalbio metu aptartos būsimos derybos dėl Daugiametės finansinės programos ir Europos gaivinimo fondo, taip pat ES kaimynystės politikos prioritetai.

Pokalbyje pasidalyta šalių pozicijomis dėl naujausio Europos Komisijos daugiamečio ES biudžeto ir Europos gaivinimo fondo pasiūlymo. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvos pozicija dėl ES biudžeto dydžio liko nepakitusi – Daugiametė finansinė programa šios beprecedentės situacijos akivaizdoje turėtų būti ambicingesnė, kaip ir svarbiausia prie ekonomikos gaivinimo prisidedanti politikos kryptis – Sanglaudos fondas. Pasak Prezidento, daugiametėje finansinėje perspektyvoje Lietuva tikisi būti išgirsta dėl tiesioginių išmokų konvergencijos ūkininkams bei finansavimo užtikrinimo Ignalinos AE uždarymui ir Kaliningrado tranzitui.

Šalies vadovas pabrėžė, kad itin svarbu užtikrinti, jog visos valstybės narės galėtų pasinaudoti Europos gaivinimo fondu pagal objektyvius lėšų paskirstymo kriterijus.

Vadovai dalijosi įžvalgomis dėl ES kaimynystės – Rytų partnerystės ir Vakarų Balkanų. Aptardamas birželio 18 d. vykusio Rytų partnerystės viršūnių vaizdo susitikimo rezultatus, Prezidentas akcentavo būtinybę stiprinti strateginį ES vaidmenį Europos rytinėje kaimynystėje ir nuoseklią paramą Rytų partnerystės šalims. Prezidentas pasidalijo savo dvišalių pokalbių su Rytų partnerystės valstybių vadovais rezultatais.

Prezidentas priminė Kroatijos Ministrui Pirmininkui Astravo AE keliamą grėsmę regionui ir akcentavo būtinybę kelti Astravo AE neatitikties ES streso testų reikalavimams klausimą aukščiausiu lygmeniu ES institucijose.

Vadovai taip pat aptarė politinius ir ekonominius dvišalių santykių aspektus ir galimybes juos plėtoti, dalyvaujant ES Dvynių projektuose Vakarų Balkanų šalyse, stiprinant bendradarbiavimą energetinio saugumo srityje. Prezidentas pasiūlė Kroatijai, statančiai suskystintųjų dujų terminalą, pasidalyti sėkminga Lietuvos suskystintųjų dujų terminalo projekto įgyvendinimo patirtimi. Prezidentas išreiškė nuoširdžią padėką Kroatijai už dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Lietuvoje, stiprinant Lietuvos ir viso Baltijos šalių regiono saugumą.

Parašykite komentarą