Seimas grąžino komitetui svarstyti Konstitucijos pataisas, kuriomis siūloma užtikrinti teisės į laisvus rinkimus įgyvendinimą

Seimas po svarstymo nepritarė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadai, kuri siūlė atmesti Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIIP-3867.

Už siūlymą atmesti projektą balsavo 47, prieš – 45, susilaikė 16 Seimo narių. Projektas grąžintas Teisės ir teisėtvarkos komitetui svarstyti iš naujo.

2019 m. rugsėjo 24 d. Seimui pateiktais Konstitucijos pakeitimais siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžiosios kolegijos 2011 m. sausio 6 d. sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą (Nr. 34932/04), kuriuo Lietuva pripažinta pažeidusi Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pirmojo protokolo 3 straipsnį, garantuojantį teisę į laisvus rinkimus, dėl pareiškėjo „pasyviosios“ rinkimų teisės būti renkamam Seimo nariu apribojimo nuolatinio ir negrįžtamo pobūdžio.

Įstatymo projektu siūloma papildyti Konstitucijos 74 straipsnį nuostata, kad asmuo, kurį Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po 10 metų nuo tokio asmens pašalinimo iš užimamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo. Toks asmuo nebūtų galėjęs užimti jokių kitų Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Parašykite komentarą