Seimo nario Dainiaus Kreivio pranešimas: parlamentaras dėl Baltijos regione padidėjusio radioaktyvumo kreipėsi į Radiacinės saugos centrą

2020 m. birželio 29 d. pranešimas žiniasklaidai

Birželio 26 d. Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacija (CTBTO) pranešė, kad Švedijoje veikianti radiacijos lygio matavimo stotis užfiksavo Baltijos regione padidėjusią radioaktyviųjų izotopų koncentraciją. Kaip teigė CTBTO, buvo pastebimas radioaktyviųjų  izotopų, susijusių su branduolinio skilimo reakcijomis, koncentracijos padidėjimas. Radiacijos lygio padidėjimas buvo pastebimas dalyje Baltijos jūros, Baltijos valstybėse, Švedijos pietuose, dalyje Danijos, Suomijos ir Rusijos šiaurės vakarinėje dalyje tiek Sankt Peterburgu.

Po šio incidento Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Dainius Kreivys kreipėsi į Lietuvos radiacinės saugos centrą su klausimais dėl radiacijos lygio nustatymo ir radiacijos kilmės šaltinio išaiškinimo. „Ši informacija yra labai rimta. Kyla klausimas, kodėl švedai pirmieji nustatė pakilusį radiacijos lygį, nors šios radiacijos kilmės šaltinis, kaip teigia Nyderlandų ekspertai, buvo Vakarų Rusijoje. Ar mūsų radiacinio monitoringo stotys ir infrastruktūra veikia? Tai yra žmonių sveikatos ir nacionalinio saugumo klausimas. Be to, greitu metu planuojama paleisti Astravo atominę elektrinę (AE), kurioje artimiausiu metu į reaktorių turėtų būti pradedamas krauti branduolinis kuras, o vykdant šią procedūrą atsiras branduolinių nuotekų tikimybė. Būtent toks pastarosiomis dienomis fiksuotas radiacijos lygio padidėjimas gali ar galėjo atsirasti dėl kuro krovimo Astravo AE. Labai svarbu išsiaiškinti šiuos klausimus ir šio incidento šaltinį – kuriame konkrečiame civiliniame branduoliniame objekte atsitiko šis incidentas“, – teigė D. Kreivys.

Švedijos radiacijos saugos tarnyba pranešė, kad šiuo metu neįmanoma patvirtinti, kas galėtų būti padidėjusių radionuklidų lygio šaltinis, tuo tarpu Nyderlandų nacionalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas, išanalizavęs turimus duomenis, teigė, kad radionuklidai atkeliavo nuo Vakarų Rusijos.

Parašykite komentarą