Reglamentuota Seimo rinkimų organizavimo tvarka ekstremaliosios situacijos metu

Seimas priėmė Seimo rinkimų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-4909(2), kuriomis siekiama tinkamai pasiruošti Seimo rinkimų organizavimo ir vykdymo galimybei ekstremaliosios situacijos arba įvykio sąlygomis. Už naujas nuostatas balsavo 71 Seimo narys, susilaikė 2 parlamentarai.

Priimtomis pataisomis nuspręsta esant specialiajai situacijai dviem dienomis prailginti balsavimo iš anksto laiką, įsteigti daugiau balsavimo vietų, užsienyje gyvenantiems piliečiams sudaryti sąlygas balsuoti elektroniniu būdu.

Esant ekstremaliajai situacijai ar įvykiui, kai būtina vengti masinių susibūrimų, bus suteikiama galimybė padidinti išankstinio balsavimo vietų skaičių. Be to, balsavimo iš anksto dienų skaičių pailgės nuo dviejų iki keturių dienų – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, o dienos laikas pailgės ir balsuoti bus galima nuo 7 iki 20 valandos.

Įprastomis sąlygomis balsavimas iš anksto vyksta tik trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos ir tik savivaldybėje.

Pakeitimais taip pat nuspręsta leisti padidinti balsavimo vietų skaičių ir rinkimų dieną tose apylinkėse, kurių rinkėjų sąrašuose yra daugiau kaip 3 tūkstančiai asmenų. Tokių apylinkių yra 181 iš 1972 esamų. Rinkimai vyktų papildomai parengtose ir balsavimui tinkamose patalpose, kad būtų išvengta didesnių žmonių susibūrimų, sudarytos sąlygos laikytis saugaus socialinio atstumo ir aprūpinant žmones asmeninės apsaugos ir dezinfekcijos priemonėmis. Papildomos balsavimo patalpos turės būti tame pačiame pastate kaip ir rinkimų apylinkės balsavimo patalpa.

Pagal naujas nuostatas balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, bet ir neįgaliuosius namuose slaugantys ar juos prižiūrintys asmenys, kurie bus pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir bus įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus. Taip pat balsuoti namuose galės dėl paskelbtos specialios situacijos saviizoliacijoje esantys rinkėjai, pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose. Saviizoliacijoje esantiems rinkėjams Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyta tvarka galės būti paštu siunčiamas elektroninio balsavimo kodas, leidžiantis rinkėjui balsuoti Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje.

Jeigu užsienio šalyje susiklostys tokia situacija, kai laikinai bus ribojama asmenų judėjimo laisvė ir balsavimas būtų negalimas, joje balsavimas galės būti organizuojamas tik paštu siunčiant rinkėjui rinkimų biuletenį paštu arba siunčiant paštu rinkėjams elektroninio balsavimo kodą, leidžiantį rinkėjui balsuoti Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje. Elektroninio balsavimo tvarką garantuojančią slaptą balsavimą ir neleidžiančią dvigubo balsavimo turės nustatyti Vyriausioji rinkimų komisija.

Seimo rinkimai vyks 2020 m. spalio 11 d.

Parašykite komentarą