Seimas po svarstymo pritarė ligoninių vaistinių darbo reglamentavimo tikslinimui

Seimas po svarstymo pritarė Farmacijos įstatymo 35 straipsnio pataisų projektui Nr. XIIIP-1939(2) dėl vaistinių darbo reglamentavimo. Projektu siūloma tikslinti ligoninių vaistinių reglamentavimą nustatant, kad ligoninės vaistine būtų laikomas asmens sveikatos priežiūros įstaigos padalinys, aprūpinantis šią įstaigą vaistiniais preparatais ir (ar) vaistinių prekėmis. Ligoninės vaistinėje vaistiniai preparatai gali būti parduodami (išduodami) ir gyventojams.

Kaip savo išvadoje pažymėjo pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, šiuo metu stacionare gydomiems pacientams gali būti išrašomi receptai vaistiniams preparatams, kuriuos jie turi įsigyti visuomenės vaistinėse. Pacientams kyla sunkumų, nes receptuose išrašytus vaistinius preparatus šiuo metu galima įsigyti tik visuomenės vaistinėse, o jie dažniausiai neturi galimybių ten nuvykti, todėl priversti kreiptis į artimuosius ar pažįstamus, kad nupirktų jiems reikiamų vaistinių preparatų.

Komiteto teigimu, svarstomu projektu siekiama gerinti pigiausių vaistinių preparatų, ypač pigiausių receptinių vaistinių preparatų, prieinamumą ambulatoriškai besigydantiems gyventojams. ASPĮ visus vaistinius preparatus perka viešojo konkurso būdu, dažniausiai vertindamos mažiausios kainos kriterijų, todėl įsigyja tik pigiausius vaistinius preparatus. Tuo tarpu visuomenės vaistinės vaistinius preparatus perka nesinaudodamos viešuoju konkursu ir asortimentą formuoja siekdamos maksimalaus pelno, todėl dažnai įsigyja vaistinius preparatus, kurie joms yra finansiškai naudingiausi, tačiau ne visada yra pigiausi pacientui.

Numatyta, kad ligoninių vaistinės galės vykdyti ir internetinę prekybą. „Internetinė prekyba padidintų vaistų prekybos prieinamumą gyventojams, ir ypač tada, kai yra didelė grėsmė COVID-19 pandemijos atsinaujinimui. Puikiai žinome, kad vaistinių nuotolinės prekybos pajėgumai pandemijos metu buvo nepakankami, vaistų siuntiniai vėluodavo. Tad šiuo atveju, tiesiog būtų galimybė rinkoje įsigyti alternatyviai, ir asmuo galėtų pasirinkti pagal jam prieinamą kainą“, – sakė komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Jai pritarė ir sveikatos apsaugas ministras Aurelijus Veryga: „Retomis ligomis sergantys pacientai skundžiasi, kad jiems sunku rasti reikalingų priemonių, todėl, kad neapsimoka jų užsakinėti ir pardavinėti. Budinčių vaistinių taip pat nėra, nes neapsimoka. Į tai yra žiūrima kaip į verslą, visiškai to nesiejant su jokiais sveikatos dalykais. Kviečiu nustoti demonizuoti apskritai viešąją sektorių, ir tame nėra jokios problemos. Jeigu pritariame vaistinėms, kad jos galėtų prekiauti, tikrai nėra jokios logikos joms riboti šias funkcijas, tai yra nuotolinę prekybą.“

Po svarstymo projektui pritarė 61, prieš balsavo 48, susilaikė 7 Seimo nariai. Siūloma, kad pataisos įsigaliotų 2021 m. sausio 1 d.

lt

Parašykite komentarą