Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio kalba uždarant seimo pavasario sesiją

Mielieji Lietuvos žmonės ir gerbiamieji kolegos,

Kai Kovo 11-ąją minėjome jau smarkiai apriboję planuotas šventes, dar neįsivaizdavome, kad Steigiamojo Seimo šimtmečiu su žmonėmis dalinsimės nuotoliniu būdu.

Ši Seimo pavasario sesija buvo istorinė. Lietuva turėjo įprasti gyventi išskirtinėmis ir bauginančiomis aplinkybėmis. Tuo pačiu metu reikėjo ruoštis ir galimam beprecedenčiam sunkmečiui. Darėme daug, kad operatyviai ir kryptingai reaguotume į pandemijos grėsmes. Tai buvo vienos prasmingiausių vienybės akimirkų.

Sulaukėme kritikos dėl pasirenkamos darbo formos, bet mūsų susitelkimas diskusijose ir kompromiso paieškose tapo bene kertiniu koronaviruso pandemijos krizei įveikti. Toks susitelkimas buvo matomas komitetuose tobulinant sveikatos apsaugos sistemos reglamentavimą, gerinant medicinos darbuotojų darbo sąlygas, įveikiant švietimo sistemos ir kultūros sektoriaus sunkumus karantino laikotarpiu, svarstant ir priimant finansinę pagalba verslui, užtikrinant viešųjų pirkimų, susijusių su pandemija skaidrumą, Europos Sąjungos lygmens priemones, skirtas atremti sukeltą krizę ir sprendžiant žemės ūkio darbuotojų problemas. Tai yra temos, kurios buvo mūsų dėmesio centre ir atsakomybės lauke ir bus kol pasibaigs mūsų įgaliojimai.

Darbus dar metų pradžioje planavome įprastai. Pavasario sesijoje buvome suplanavę 48 Seimo plenarinius posėdžius. Šis posėdis yra 52-asis. Sesijos darbų programoje buvo numatyti svarstyti 583 įstatymų projektai, prie kurių svarstymui buvo pateikta 118 – dar 30 Seimo narių, 76 Vyriausybės ir 12 Prezidento papildomų projektų. Šie skaičiai iliustruoja kokiu tempu teko prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos. Šiandien galime pasidžiaugti darbo pandemijos metu rezultatais.

Šią sesiją, be abejonės, baigiame ir mintimis apie artėjančius rinkimus. Kai kitąkart čia susirinksime eiliniam posėdžiui rugsėjo 10 d., rinkiminė kampanija bus pasiekusi įkarštį. Dėl to, naudodamasis proga, aš norėčiau kreiptis į visus, kurie stebi, kurie turi mums kritikos ir turi idėjų pokyčiams ir Lietuvos sėkmei – dalyvaukite ateinančiuose rinkimuose, rinkite ir prisiimkite atsakomybę. Tai gali turėti daug formų. Nuo savanorystės, agituojant už tai, kuo tiki, iki savo kandidatūros kėlimo, nuo darbo rinkimų komisijoje iki rinkimų stebėjimo – kviečiu visus imtis iniciatyvos ir neatiduoti jos kitam. Jeigu nori kritikuoti ir žinai, kaip būtų geriau – tavo vieta yra čia, viena iš 141-os. Tik taip galime užtikrinti demokratiją ir tik tokiu būdu ateities Seimai galės atstovauti kuo platesniam požiūrių ir pažiūrų spektrui.

Tegul mūsų darbo prioritetu būna išliekamoji vertė.

Parašykite komentarą