Europos paskola dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos projektui

  • „Amber Grid“ pasirašė iki 65 mln. eurų vertės paskolos sutartį su Europos investicijų banku dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos projekto finansavimui.
  • Projektu siekiama integruoti Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinkas į bendrą ES dujų rinką, diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius ir užtikrinti tiekimo saugumą bei patikimumą ne tik Lietuvai, bet ir kaimyninėms valstybėms.
  • Projektas įtrauktas į ES bendrojo intereso projektų sąrašą. 

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ pasirašė iki 65 mln. eurų vertės paskolos sutartį su Europos investicijų banku (EIB) dėl dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos dalies Lietuvos Respublikos teritorijoje statybos finansavimo. Dujotiekių jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL užtikrins gamtinių dujų perdavimą aukšto slėgio vamzdynais, veiksmingai integruojant Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinkas į bendrą ES rinką bei diversifikuojant dujų tiekimo šaltinius. Projektu taip pat siekiama užtikrinti dujų tiekimo saugumą bei patikimumą Lietuvai ir Baltijos regionui. 

„Energijos tiekimo saugumas yra dažna EIB investicijų Baltijos šalyse tema. Ši dujų jungtis su Lenkija yra svarbus žingsnis link pilnos Europos energetikos rinkos integracijos, nes tai leis visoms trims Baltijos šalims ir Suomijai prisijungti prie Europos dujų perdavimo sistemos tinklo“, – teigė EIB viceprezidentas Thomas Östros. 

Projekto techninio įgyvendinimo metu bus nutiestas 700 mm skersmens ir 165 km ilgio dvikryptis, požeminis dujotiekis, užtikrinantis gamtinių dujų perdavimą aukšto slėgio vamzdynais, kurio maksimalus pajėgumas bus 27 TWh per metus. Dujotiekis drieksis nuo Lietuvos sienos su Lenkija Lazdijų rajone iki Jauniūnų dujų kompresorių stoties Širvintų rajone, į šiaurę nuo Vilniaus. 

„Palankios paskolos sąlygos aiškiai parodo EIB pripažinimą ir mūsų įsipareigojimą laiku įgyvendinti GIPL projektą, kuris sukurs ilgalaikę regiono dujų rinkos integracijos vertę ir užtikrins bendrus vartotojų bei dujų rinkos dalyvių skirtingose šalyse interesus“, – sakė „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius. 

Europos investicijų bankas anksčiau taip pat finansavo Lietuvos-Lenkijos elektros tinklų jungtį „LitPol Link“. 

Bendrieji duomenys: 

Europos investicijų bankas (EIB) – Europos Sąjungos ilgalaikio skolinimo institucija, priklausanti jos valstybėms narėms. EIB teikia ilgalaikį finansavimą patikimoms investicijoms ir taip prisideda prie ES politikos tikslų siekimo. 2019 m. bankas skyrė daugiau kaip 550 mln. eurų projektams Baltijos šalyse, o per pastaruosius penkerius metus (2015–2019 m.) šis skaičius gerokai viršijo 2,5 mlrd. eurų. Pagrindiniai EIB paramos gavėjai buvo energetikos ir transporto sektoriai, taip pat daug paramos skirta novatoriškoms įmonėms ir apskritai MVĮ. 

„Amber Grid“ – Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius, kurio valdomų akcijų didžioji dalis (96,6%) priklauso Lietuvos Respublikai per UAB „EPSO-G“, valstybės valdomą įmonių grupę, kurios 100 proc. akcijų valdo Energetikos ministerija. 

Daugiau informacijos: 

Europos investicijų bankas: Tim Smit, +352 691 286423, t.smit@eib.org

Interneto svetainė: www.eib.org/press – Spaudos tarnyba: +352 4379 21000 – press@eib.org

„Amber Grid“: Laura Šebekienė, +370 699 61246, L.Sebekiene@ambergrid.lt

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje: Aušra Naričiūtė, Ausra.NARICIUTE@ec.europa.eu, +370 5 2430335

 

Parašykite komentarą