Nauja ES karta ir Lietuvos prioritetai – technologinis proveržis ar už paskolas išlietas asfaltas?

Šiandien, 13 val., Europos Parlamento narys Andrius Kubilius, Europos Komisijos Atstovybė Lietuvoje, EP Biuras Lietuvoje organizuoja vebinarą “Nauja ES karta (Next Generation EU): galimybės technologiniam proveržiui ar tik skola vaikaičiams?” Jame diskutuos Europos Komisijos Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, LR Prezidentūros, Vyriausybės, kitų valdžios institucijų, politinių partijų atstovai ir ekspertai.

“Kartu su COVID-19 pandemija atėjęs ekonomikos sulėtėjimas reikalauja tokių pat greitų bei efektyvių sprendimų kaip ir atsakas virusui. Lyderystės turi imtis Europos Sąjunga, tačiau ir valstybės narės privalo turėti aiškią viziją, kaip sugrąžinti ekonomiką į augimo trajektoriją”, – teigia europarlamentaras A. Kubilius.

Europos Komisija gegužės pabaigoje pasiūlė sukurti naują ekonomikos gaivinimo priemonę #NextGenerationEU, kuri apima daugiametį ES biudžetą ir skolintomis lėšomis sukurtą Atsigavimo Fondą. Šis  planas apima tiek Europos žaliąjį kursą, tiek perėjimą prie skaitmeninių technologijų, tiek ir ekonomikos gaivinimą.

Nurodoma, jog šie instrumentai užtikrins, kad bendra finansinė ES biudžeto galia 2021–2027 m. siektų 1,85 trln. EUR, didžioji šių lėšų dalis atiteks valstybėms narėms, o Lietuvai tai bus didžiausia finansinė injekcija šalies istorijoje.

“Vis tik turėtume ne vien džiaugtis pastaruoju faktu, o jau dabar aktyviai diskutuoti, kokie turi būti Lietuvos prioritetai, investuojant šias lėšas – technologinis proveržis, padėsiantis ateities kartoms perlipti vidutinių pajamų spąstus, ar asfaltas ir betonas, liejamas už paskolas, kurias turės grąžinti mūsų vaikaičiai”, – sako A. Kubilius.

Registracija į vebinarą: http://tiny.cc/NextGenerationEU

Renginio vieta: vebinaras vyks Zoom platformoje, transliuojamas Facebook socialiniame tinkle https://www.facebook.com/events/901170370680585/.

Parašykite komentarą