Paskelbtas naujas kvietimas teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti

Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas seniems daugiabučiams renovuoti pagal valstybinę Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) šias paraiškas priims iki 2021 m. kovo 1 d. Jas gali teikti ir savivaldybės, ir daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, ir administruojantieji renovacijos projekto įgyvendinimą, ir savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos administratoriai. 

Šis kvietimas, kaip ir kasmet, numatytas 150 mln. eurų investicijų sumai, kurios trečdalį – 50 mln. eurų – sudaro valstybės parama. Ji skiriama visoms daugiabučio renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidoms padengti. Be to, energiją taupančių priemonių investicijoms kompensuoti teikiama papildoma 30 proc. subsidija, apmokamos kredito ir palūkanų įmokos už nepasiturinčius gyventojus. 

Gautas paraiškas BETA reitinguos pagal nustatytus kriterijus, kurie šiemet papildyti nauju energijos nepritekliaus kriterijumi. „Šį kriterijų nustatėme, skatindami renovuoti prasčiausios būklės daugiabučius, kuriuose gyvena daugiausia kompensaciją už būsto šildymo išlaidas gaunančių butų savininkų. Ateityje ketiname raginti savivaldybes sudaryti tokių namų sąrašus ir organizuoti, kad būtų įgyvendinami jų energiniam naudingumui didinti skirti projektai“, – sako aplinkos viceministras Marius Narmontas. 

Dar vienas naujas reikalavimas – didesniuose kaip 1500 m2 ploto daugiabučiuose įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo patalpoms apšviesti. Tai, viceministro žodžiais, padės skatinti bendroms daugiabučio butų savininkų reikmėms panaudoti žaliąją energiją, įvertinus, kiek elektros tokioms reikmėms suvartojama per metus. 

Be to, sudaryta daugiau galimybių daugiabučiui būti nepriklausomam nuo išorinių energijos tiekėjų ir energiją šilumai, karštam vandeniui ir elektrai gamintis naudojant šilumos siurblius, saulės jėgaines ar kitus atsinaujinančios energijos įrenginius. Tokiems projektams ir priemonėms bus skiriama papildoma 30 proc. subsidija iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos. 

Gautos paraiškos bus atrenkamos, kaip ir ligi šiol, pirmenybę teikiant labiau parengtiems projektams – tiems, kurių techninis darbo projektas jau yra parengtas arba sudaryta sutartis jam parengti. Pirmenybė taip pat bus teikiama savivaldybių kompleksinės, vadinamosios kvartalinės renovacijos programoms ir projektams, kuriais siekiama aukštesnių standartų ir aukštesnės nei C pastato energinio naudingumo klasės. 

Šis Aplinkos ministerijos kvietimas teikti paraiškas daugiabučių renovacijai – jau ketvirtasis nuo 2017 m., kai buvo pakeistas ir optimizuotas valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti teikimo modelis. Renovacijos patirtis parodė, kad šis modelis pasiteisina. Tai patvirtina ir visuomenės apklausos, ir renovacijos apimtys.  

Šiuo metu yra vykdoma 450 daugiabučių atnaujinimo projektų. Šiemet pasirašytos 172 naujos kredito sutartys už beveik 80 mln. eurų, t. y. beveik dvigubai daugiau nei per pirmąjį 2019-ųjų pusmetį. Per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta apie 250 statybos rangos darbų už daugiau nei 100 mln. eurų.

Aplinkos ministerija daug dėmesio skiria renovacijos darbų kokybei ir stiprina jų valstybinę priežiūrą bei kontrolę, todėl statybvietėse nuolat lankosi BETA ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai.

Parašykite komentarą